Sari la conținut

Cancerul de san: care sunt factorii de risc si cum sa-i evitam

Aparitia mai mult tipuri de cancer este direct influenta de factori de risc pe care am putea sa-i evitam daca stim exact care sunt acestia! Acesta este si cazul cancerului de san.

Anual, aproximativ 10.000 de femei din Romania descopera ca au cancer de san in stadiu avansat sau metastatic. Motivul? vizitele rare la medic si efectuarea la fel de rara a ecografiilor mamare sau a mamografiilor in cazul femeilor trecute de 40 de ani. Din acest motiv si rata mortalitatii din cauza cancerului mamar in Romania este una dintre cele mai mari din Europa. Analize anuale daca nu chiar la sase luni ar putea diminua riscul de a muri in randul femeilor cu cancer de san, pentru ca diagnosticarea in stadiul I sau II al bolii creste semnificativ sansele de supravietuire.

Dar care sunt factorii care cresc riscul aparitiei cancerului de san?!

 

  1. Greutatea corporala

O femeie supraponderala sau obeza prezinta cu 30% pana la 60% mai mari riscuri de a dezvolta cancer de san decat o femeie cu greutate corporala normala. Motivul consta in estrogenul produs de celulele adipoase din organism. Cu cat exista mai mult tesut adipos in corp, cu atat mai mult estrogen exista in organism, iar acest hormon favorizeaza aparitia tumorilor canceroase.

 

  1. Circumferinta taliei

Femeile cu silueta mar sunt mai predispuse la cancer mamar decat cele cu silueta para. Acest fapt este cauzat de circumferinta mare a taliei, asadar de depozitele crescute de grasime in nivel abdominal. De altfel, cea mai periculoasa grasime este cea de la nivel abdominal caci ea “imbraca” organele vitale. Asadar, picioarele mai groase sunt intotdeauna o optiune mai putin rea decat burtica. Aceasta este concluzia unei cercetari publicate recent in “British Medical Journal”. Cu cat circumferinta taliei este mai mica, cu atat riscul de aparitie a cancerului de san este mai mic.

 

Continuarea pe Lyla.ro

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel