10 alimente care pot curăța arterele înfundate și pot reduce colesterolul rău, în mod natural

Alimente care pot curăța arterele înfundate. Ateroscleroza este o boală în care placa se acumulează în arterele tale. Placa este un grup de grăsimi, colesterol, deșeuri celulare și alte substanțe.

Depunerile de placă devin în cele din urmă inflamate. Când devin suficient de mari, îngustează artera sau o blochează complet. Placa inflamată se poate rupe, iar dacă se întâmplă acest lucru se formează cheaguri de sânge. Placa din artere poate provoca atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.

În trecut, se știa că dieta și exercițiile fizice ar putea împiedica acumularea plăcii în continuare. Oamenii de știință au crezut, însă, că nu este posibil să se elimine placa de pe arterele deja înfundate.

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Alimente care pot curăța arterele înfundate și pot reduce colesterolul rău

Cu toate acestea, studiile recente pe animale au dat speranța că putem elimina unele plăci din artere prin dietă. Această regresie a plăcii are loc prin îndepărtarea grăsimii și a altor materiale din artere.

Iată 10 alimente care pot curăța în mod natural arterele înfundate și pot reduce colesterolul rău:

1. Seminte de in: Este binecunoscut faptul că semințele de in încetinesc progresia formării plăcii. Potrivit unui studiu pe iepure, semințele de in pot chiar micșora placa de pe pereții arterelor. În acest studiu, formarea plăcii a scăzut cu 40% atunci când iepurii au mâncat semințe de in. De asemenea, un alt studiu a arătat că semințele de in au redus colesterolul rău.

Semințele de in conțin, de asemenea, omega-3, fibre și lignani. Lignanii sunt un antioxidant. Persoanele care mănâncă lignani au un risc mult mai mic de a dezvolta boli de inimă. Lignanii și fibrele pot chiar să lucreze împreună pentru a avea un efect mai mare asupra reducerii bolilor de inimă. Omega-3 din semințele de in pot ajuta la reducerea grupării trombocitelor. Omega-3 poate ajuta, de asemenea, la reducerea inflamației în artere.

2. Semințe de chia: Ca și semințele de in, semințele de chia sunt o sursă bună de omega-3 și fibre pe bază de plante. Omega-3 pe bază de plante pot reduce riscul de boli de inimă cu 14%. Fibrele reduc riscul de boli de inima și pot ajuta la pierderea în greutate. Greutatea excesivă este un factor de risc pentru ateroscleroză. Semințele de in și semințele de chia conțin antioxidanți. Semințele de in au mai mulți lignani, iar semințele de chia au mai multă quercetină. Quercetina poate ajuta, de asemenea, la reducerea riscului de boli de inima.

3. Semințe de cânepă: Semințele de cânepă conțin mulți nutrienți sănătoși pentru inima. Vitamina E, ALA omega-3 și arginina sunt deosebit de benefice. Vitamina E acționează ca un antioxidant și poate ajuta la reducerea inflamației. Vitamina E poate ajuta, de asemenea, să împiedice lipirea trombocitelor. Fără a se lipi împreună, trombocitele nu pot forma cheaguri care să înfunde arterele. Arginina poate ajuta la îmbunătățirea fluxului sanguin. Arginina produce oxid nitric în organism. Oxidul nitric ajută la dilatarea și relaxarea vaselor de sânge.

 

Sănătatea din farfurie

4. Nuci: Nucile sunt, de asemenea, o sursă bună de arginină. Aceste nuci sunt, de asemenea, o sursă bună de fibre, ALA omega-3 și vitamina E. Vitamina E nu este singurul antioxidant din nuci. Nucile conțin și polifenoli. Toți acești nutrienți scad semnificativ riscul de boli de inimă. Antioxidanții din nuci pot ajuta la reducerea oxidării colesterolului LDL. Acest lucru poate ajuta la încetinirea sau oprirea formării plăcii în artere.

5. Usturoi: Usturoiul poate încetini progresia plăcii și poate chiar reduce cantitatea unui tip de placă. Într-un studiu, usturoiul a redus cantitatea de placă cu atenuare scăzută din artere. Acest tip de placă este instabilă și are un risc mare de rupere. Într-un alt studiu, usturoiul a oprit progresia plăcii la iepuri.

6. Somon: În timp ce nucile și semințele conțin ALA Omega-3, somonul conține DHA și EPA Omega-3. Omega-3 din somon poate îmbunătăți vasodilatația și poate reduce inflamația. Somonul contine si seleniu. Seleniul este un mineral esential cu proprietati antioxidante. Astaxantina este un alt antioxidant găsit în somon. Astaxantina poate ajuta la scăderea colesterolului rău și la creșterea colesterolului bun.

Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Ce alimente NU trebuie să lipsească din dieta ta!

7. Ulei de măsline extravirgin: Într-un studiu, un grup de oameni cu risc crescut de boli de inimă au urmat dieta mediteraneană. Un alt grup nu a făcut-o. Persoanele care urmau dieta mediteraneana au fost rugate sa manance si ulei de masline extravirgin sau nuci. Persoanele care urmau dieta mediteraneana aveau cu 30% mai putine sanse de a dezvolta boli de inima. Aceste rezultate ar putea explica prevalența scăzută a bolilor de inimă în regiunile mediteraneene. Dieta mediteraneană este bogată în ulei de măsline, precum și în fructe, legume, nuci și pește. Uleiul de măsline extravirgin conține și alți nutrienți sănătoși pentru inimă, cum ar fi vitamina E, grăsimi mononesaturate și antioxidanți. Grasimile mononesaturate pot ajuta la scaderea colesterolului. Antioxidanții pot reduce inflamația și pot ajuta la relaxarea arterelor. Antioxidanții din uleiul de măsline extravirgin chiar pot ajuta la prevenirea coagulării sângelui.

8. Broccoli: Broccoli conține sulforafanul antioxidant. Sulforafanul poate oferi protecție împotriva blocajelor arteriale (17). Sulforafanul poate ajuta, de asemenea, la relaxarea arterelor și la creșterea fluxului sanguin. Alte legume care conțin sulforafan sunt varza de Bruxelles, conopida și varza kale.

9. Cireșe: Antioxidanții din cireșe pot reduce colesterolul rău și pot scădea tensiunea arterială. Cireșele sunt, de asemenea, o sursă bună de fibre. Aportul ridicat de fibre reduce riscul de boli de inima. Fibrele pot ajuta, de asemenea, la pierderea în greutate, ajutându-vă să vă simțiți plini mai mult timp.

10. Grapefruit: Grapefruitul este un fruct care crește dintr-un arbore de citrice în regiunile subtropicale. Nu sunt la fel de dulci ca alte fructe. De fapt, mulți le descriu ca având un gust acru sau amar. Acest fruct tropical oferă protecție împotriva bolilor de inimă datorită conținutului său de antioxidanți. Grapefruiturile conțin o varietate de antioxidanți, inclusiv:

  • Vitamina C
  • Beta caroten
  • Licopen
  • Flavonoide

Acești antioxidanți oferă o protecție puternică împotriva bolilor de inimă prin reducerea inflamației.

Recent Posts

Horoscopul săptămânii 29 aprilie-5 mai 2024. Provocări şi schimbări

Provocările vor fi la ordinea zilei pentru cele mai multe dintre zodii, în contextul în…

3 ore ago

Alertă în hipermarketuri: conservele care provoacă infertilitate!

Supa, peștele, roșiile sau laptele de cocos din conserve vă pot salva atunci când vă…

3 ore ago

Florin Piersic, operat de urgență! Ce a păţit actorul după un spectacol

Îndrăgitul actor Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce a susținut un spectacol…

4 ore ago

Senatul a adoptat proiectul de aprobare a OUG privind excepţiile de la „taxa pe boală”

Senatul a adoptat proiectul pentru aprobarea OUG 34/2024 care prevede scutirea de la plata contribuţiilor…

4 ore ago

Miracolul care i-a salvat viaţa unui ambulanţier, după un AVC făcut în timpul unei misiuni de salvare

Un bărbat, şofer pe ambulanţă, a suferit un atac cerebral în timp ce se îndrepta…

5 ore ago

Informaţii medicale în sistem digitalizat despre Spitalul Judeţean Bistrița

Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Bistriţa, Gabriel Lazany, a prezentat luni o aplicaţie pentru…

5 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Boala somnului