Sari la conținut

11 sfaturi de la bătrânii japonezi pentru o viață lungă și fericită

longevitate
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Cele mai longevive natii

11 sfaturi de la bătrânii japonezi pentru o viață lungă și fericită.

Bătrânii japonezi sunt printre cele mai longevive persoane de pe planetă. Acest fapt se datorează, printre altele, modului în care își trăiesc viața, bazat pe câteva principii solide și trainice. În Japonia, fiecare al 1500-lea locuitor are peste 100 de ani. În România, avem câte un centenar la fiecare 24 600 de locuitori, iar asta ar trebui să ne dea de gândit.

Cea mai bătrână persoană din lume la momentul actual, Kane Tanaka (118 ani) la fel este din Țara Soarelui Răsare. Care este secretul asiaticilor? Iată câteva sfaturi prețioase despre modul în care ar trebui să ăți trăiești viața.

11 sfaturi de la bătrânii japonezi pentru o viață lungă și fericită

Fii recunoscător!

Învață să vezi partea plină a paharului! În loc să te gândești la ceea ce îți lipșește, gândește-te la ceea ce ai tu și le lipseste altora. Oricât de bună sau grea a fost până în acel moment viața ta, trezește-te dimineața și fii mulțumit că trăiești. Cineva, undeva se lupta cu disperare să trăiască.

Nu irosi timpul!

Timpul este dușmanul sau prietenul tău! Tocmai de aceea, viața este prea scurtă pentru a o petrece cu oameni care nu merită timpul tău. Dacă cineva te vrea în viața lui, îți va face loc în ea, nu trebuie să te bați tu pentru un loc acolo. Nu încerca să te bagi cu forța în sufletul cuiva care trece cu vederea valoarea pe care o ai.

Acceptă-te așa cum ești

Într-o lume care încearcă să te facă precum toți ceilalți, una dintre cele mai mari provocări în viață este să fii tu însuți. Cu siguranță cineva va fi întotdeauna mai frumos decât tine, mai deștept sau mai tânăr.

Cu toate acestea, nimeni nu poate fi ca tine. Nu te schimba ca oamenii să te placă. Acceptă-te așa cum ești și oamenii potriviți te vor iubi pe tine, cel adevărat.

Asumă-ți responsabilitatea

Îți vei realiza visele în măsura în care îți vei asuma responsabilitatea pentru viața ta. Deși poate îți vine mai la îndemână să dai vina pe cei din jurul tău pentru lucrurile prin care treci, când faci acest lucru de fapt le predai lor controlul asupra acelor părți din viața ta.

Nu-ţi plânge de milă

Asumarea responsabilității merge mână în mână cu modul în care reușești să treci peste pierderile din viața ta. Surprizele neplăcute cu care viața te pune față în față nu fac decât să îți netezeasca calea în direcția care era menită pentru tine.

Există o vorbă românească ce spune că „După ploaie vine soarele”. Poate nu înțelegi și nu vezi asta în momentul în care lucrurile rele se petrec și poate îți va fi greu. Dar, din când în când, gândește-te și la celelalte lucruri negative care ți s-au întâmplat în trecut. Vei observa destul de des că fiecare dintre ele te-au condus într-un loc mai bun, către o persoana mai bună, la o stare de spirit minunată sau o situație fericită.

Zâmbește și lasă-i pe toti să vadă că astăzi ești mult mai puternic decât erai ieri. Și astfel vei fi.

Frica de eșec

Sunt oameni pe care frica de eșec îi paralizează și tocmai de aceea nu reușesc să demonstreze cât de talentați sunt. Cu toate acestea, făcând ceva și obținând un rezultat greșit este mai productiv decât să nu faci nimic.

Orice reușită are o urmă de eșec în spatele ei și orice eșec te conduce spre succes. Vei ajunge să regreți mai mult lucrurile pe care nu le-ai făcut decât pe cele pe care le-ai făcut.

Sfaturi de la vârstnicii japonezi pentru o viață echilibrată

Problemele sunt doar în mintea noastră

Învață să înfrunți problemele cu capul sus. Nu există nicio persoană în lume care poate depăși cu uşurinţă toate complicațiile cu care viața ne pune față în față. Nu am fost creați să rezolvăm instant toate probleme apărute. De fapt, am fost creați să ne supărăm, să ne întristăm, să fim răniți, să ne împiedicăm și să cădem.

De fapt, scopul vieții tocmai în asta constă: să ne înfruntăm problemele, să învățăm din ele, să ne adaptăm și să le rezolvăm în timp. Acesta este modul în care devenim persoanele care suntem.

Iartă!

Nu ezita să ierți ori de câte ori ție se greșește. Trebuie să înțelegi că iertarea nu înseamnă: „Ceea ce mi-aţi făcut este în regulă”.Iiertarea înseamnă „Nu o să vă las să-mi stricaţi fericirea”. Renunţă la ranchiună, găsește-ți pacea interioară şi eliberează-te. Şi nu uita, iertarea nu este numai pentru alte persoane, ea este şi pentru tine.

Nu fi invidios

Pe lângă faptul că este un păcat, invidia pe semenii noştri te va face un om mai slab. În loc să stai să numeri toate harurile cu care au fost dăruiți alții, mai bine te uiți la tine și la ceea ce ai primit tu. Întreabă-te următorul lucru: „Ce am eu și toata lumea își dorește?”.

Fii atent la relațiile tale

Relațiile trebuie alese înțelept. Este mai bine să fii singur decât într-o companie neplacută. Nu trebuie să te grăbeşti, doar pentru a fi cu cineva. Dacă trebuie să se întâmple, se va întâmpla. La timpul potrivit, cu persoana potrivită și din motive corecte. Îndrăgostește-te pentru că așa simti, nu pentru că te simți singur.

Bucură-te de lucrurile mărunte

Învață să te bucuri de lucrurile mărunte. Va veni o zi în care vei privi înapoi și vei descoperi că ele erau de fapt lucrurile importante. Cele mai bune perioade din viața ta vor fi acele momente mici, aparent neimportante, pe care le-ai petrecut râzând, în compania celor care contează pentru tine.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel