Sari la conținut

2 băuturi care macină creierul. Atacă toate celulele din organism și cresc riscul de a dezvolta Alzheimer

boala Alzheimer
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Ambele băuturi care distrug creierul sunt frecvent consumate. Până și apa cu sirop este periculoasă.

Aceste două băuturi care îți distrug creierul se consumă frecvent. Ele atacă toate celulele din organism și au efecte dezastruoase pentru creier.

Dr. Mihail Pautov a explicat într-o postare pe Facebook ce băuturi sunt de evitat dacă dorim să ne păstrăm sănătatea creierului.

”Două băuturi ne fac mai proști. Scad capacitatea cognitivă de a gândi, de a ne aminti lucruri, de a ne simți bine. Două băuturi care ne fac să ne pierdem memoria, să fim irascibili, și care ne fac să devenim incompetenți psihologic și mental la bătrânețe, adică ne dezvoltă șansa de a face Alzheimer și alte tipuri de demență.

În primul rând, vorbim de băuturile carbogazoase sau non-carbogazoase, dar foarte dulci. Când bem o băutură care este dulce sau ne facem o limonadă cu foarte multă miere sau un suc de portocale, dar cu foarte mult zahăr, sau de apă minerală îndulcit cu sirop de la bunica cu fructe din grădină. Fructele sunt foarte bune, dar în sirop se pune foarte mult zahăr”, a explicat dr. Mihail Pautov.

Ce se întâmplă când bem băuturi îndulcite

Zahărul nu este benefic pentru organism, în special atunci când este consumat în cantități mari. Acesta are, de asemenea, consecințe importante asupra sănătății creierului.

”Ce se întâmplă când bem aceste băuturi, în special, pe stomacul gol și nu la finalul unei mese. Ne crește foarte mult glicemia în sânge. Este demonstrat că această glicemie crescută ne afectează creierul. Felul în care gândim, simțim, în care creierul nostru procesează informații prin neurotransmițători, este mult perturbat.

Dacă facem asta des, se secretă insulină pentru a scădea glicemia. Cu cât secretăm mai multă insulină în fiecare zi, în fiecare săptămână, de mai multe ori pe zi, corpul nostru se sperie de acea insulină și face ceea ce se cheamă rezistență la insulină. Devine rezistent la insulina care îi face rău atunci când este secretată foarte dez.

Rezistența la insulină apare și în creier. Când bem foarte mult și foarte des acest tip de suc, apare în creier, în timp, treptat, această rezistență la insulină care face imposibil creierului să mai funcționeze normal și să bage glucidele din sânge în celulele creierului pentru ca acele glucide să fie folosite.

Aceste sucuri duc la obezitate sau la diabet de tip 2, care ne cresc riscul de a face Alzheimer”, a mai spus dr. Mihail Pautov.

Alcoolul, efecte nefaste

Studiile recente demonstrează că alcoolul produce efecte negative pentru sănătatea creierului.

”A doua băutură pe care o consumăm foarte mult și face rău creierului este alcoolul. Un studiu recent ne arată de ce este posibil să apară acea mahmureală de a doua zi. În acest studiu s-au luat niște oameni și au fost puși la RMN-uri funcționale. Sunt niște scanere pentru creier care arată cum funcționează creierul în momentul respectiv.

Acești oameni au fost rugați să bea alcool și a doua zi li s-a făcut un RMN cerebral. S-a constatat că de fiecare dată când consumăm alcool, e suficient să consumăm 50 de grame de alcool pur pe săptămână, e suficient pentru creier să capteze un exces de fier. Moleculele de fier se lipesc de neuronii noștri când bem alcool, iar acest exces de fier în creier ne scade capacitățile cognitive și devenim mai proști.

Dacă vreți să vă păstrați creierul mai tânăr și să îl întineriți, încercați să limitați băuturile dulci și alcoolul și, mai ales, combinațiile dintre cele două”, a mai explicat dr. Mihail Pautov, potrivit DcNews.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: