Sari la conținut

5 simptome ale problemelor hepatice pe care le poți observa pe picioare

Probabil că nu te gândești la ficatul tău în fiecare zi, dar este greu de muncit să filtrezi sângele, să îndepărtezi deșeurile și să produci bilă – printre alte funcții esențiale. Când ficatul se îmbolnăvește sau se rănește, acesta poate afecta alte părți ale corpului și vă poate pune sănătatea în pericol.

Numărul 5. Umflarea picioarelor

Ciroza hepatică este un termen medical folosit pentru a descrie cicatricile în stadiu avansat al ficatului. Această afecțiune cronică poate fi cauzată de răni, boli, abuz de alcool și medicamente eliberate pe bază de rețetă.

Din păcate, ciroza hepatică nu prezintă întotdeauna simptome. Un semn de avertizare mai puțin cunoscut al cirozei hepatice este umflarea picioarelor, pulpelor sau gleznelor.

Acest lucru se întâmplă deoarece presiunea crescută în vena portă poate provoca acumularea de lichid în picioare și abdomen. Vena portă este principalul vas care drenează sângele din intestin, vezica biliară, pancreas și splină către ficat.

Persoanele cu ciroză hepatică pot suferi, de asemenea, de oboseală, pierderea poftei de mâncare, pierdere în greutate, icter, greață și sângerare sau vânătăi. Unele semne de avertizare suplimentare pot include dezvoltarea de vene ca un păianjen pe piele, roșeață pe palmele mâinilor, mâncărimi ale pielii și multe altele.

În afară de ciroză, acumularea de lichid în picioare, glezne sau picioare, ar putea fi, de asemenea, un simptom al uneia dintre mai multe afecțiuni ale ficatului: hepatita B, hepatita C, boala ficatului gras sau chiar cancerul de ficat, potrivit experților de la Clinica Cleveland.

Numărul 4. Crampe musculare.

Când vine vorba de semnele comune de ciroză hepatică, crampele musculare NU sunt de obicei una dintre ele. Cu toate acestea, un studiu din 2014 publicat în The American Journal of Medicine, a constatat că 67% dintre participanții cu ciroză au avut crampe musculare cu trei luni înainte de studiu.

Potrivit cercetătorilor, crampele musculare au fost asociate cu o scădere semnificativă a calității vieții la pacienții diagnosticați cu ciroză.

Încă nu este clar de ce pacienții cu ciroză din studiu au suferit de crampe musculare. Cercetătorii sugerează că un dezechilibru neurologic, muscular, endocrin sau electrolitic ar putea fi o cauză plauzibilă.

Numărul 3. Dureri articulare

Durerea articulară în picioare sau în orice alte părți ale corpului poate fi cauzată de o varietate de motive diferite. Uneori, poate fi cauzată de hepatita virală, un tip de inflamație hepatică care poate apărea ca infecții acute sau ca o afecțiune cronică.

Dacă durerea articulară se datorează hepatitei virale, veți observa alte simptome, inclusiv oboseală, greață, vărsături, dureri abdominale, apetit redus, icter de piele, urină închisă la culoare și slăbiciune generală.

Durerile articulare pot veni atât din cauza bolii care duce la ciroză, cât și ciroza poate agrava durerea din afecțiunile existente. De exemplu, dacă aveți o boală de ficat gras și sunteți obez, este posibil să aveți și osteoartrită, spune Clinica Cleveland. Și ciroza agravează durerile de oase și articulații. Ciroza provoacă, de asemenea, inflamație în întregul corp, ceea ce poate duce la durere generală.

Numărul 2. Pete pe picioare sau pe brațe.

Potrivit unui raport publicat în 2009 în Cleveland Clinic Journal of Medicine, modificările pielii sunt adesea primul indiciu că o persoană poate avea probleme cu ficatul. Și capacitatea de a recunoaște aceste semne este crucială pentru diagnosticarea precoce a afecțiunilor hepatice.

Un astfel de simptom al pielii sunt petele Bier, care se caracterizează prin pete albe de formă neregulată sau pete care se pot dezvolta pe picioare, brațe sau mâini.

Cele mai multe cazuri de pete Bier sunt benigne și nu au motive de îngrijorare. Cu toate acestea, este totuși o idee bună să vă consultați medicul dacă le observați, mai ales dacă aveți alte simptome hepatice comune.

Numărul 1. furnicături sau amorțeală.

Persoanele cu probleme hepatice pot prezenta furnicături sau amorțeală la picioare. Acest lucru poate fi din cauza unei infecții cu hepatită C, a unei boli hepatice alcoolice sau a diabetului. Diabetul este mai frecvent la persoanele cu probleme hepatice, deoarece ficatul reglează nivelul de glucoză. Oricare dintre aceste afecțiuni poate provoca neuropatie periferică, care dăunează nervilor din afara creierului și măduvei spinării.

Iată, cele cinci moduri în care picioarele și picioarele tale pot semnala probleme hepatice. Căutați tratament medical dacă oricare dintre aceste simptome nu dispare după câteva zile de tratament la domiciliu.

 

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.