luni, septembrie 20, 2021

Stres, mese dezechilibrate, tulburări de somn. Toate sunt situații cu care se confruntă mulți români după vacanță, odată cu revenirea la serviciu. Iar consecințele nu întârzie să apară: dureri de cap, disconfort

abdominal, stări de nervozitate. Automedicația este la ordinea zilei, vizita la medic este deseori amânată. Însă consultul devine obligatoriu în cazul unor simptome care persistă zile în șir și nu cedează. Iată ce ar trebui să vă trimită la cabinetul unui specialist!

 1. Durerea abdominală. Aceasta poate fi consecința unui abuz alimentar, a unei perioade solicitante sau a unei toxiinfecții alimentare. Însă poate fi vorba despre un ulcer, dat de infecția cu Helicobacter Pylori. “Este o bacterie cu care “trăiesc” jumătate dintre oameni. Însă doar în anumite condiții, poate duce la

  ulcer. În cazul în care medicul suspectează infecția, vă poate recomanda testul de respirație la uree marcată sau INFAI, total neinvaziv. Are o acuratețe de 98%, unică pe piață”, spune medicul Dan Andronesi, coordonatorul clinicii OK Medical București.

 2. Arsurile în capul pieptului. Acestea apar la persoanele care se confruntă cu refluxul gastric, generat de excesul ponderal, mesele târzii, consumul de cafea, ciocolată, grăsimi și condimente iuți. Dacă senzația de arsură apare de cel puțin două ori pe săptămână, pe o perioadă lungă, vizita la medic se impune pentru că, în timp, acizii

  gastrici duc la inflamarea stomacului și duodenului și la probleme respiratorii.

 3. Balonarea. Este de cele mai multe ori rezultatul unui abuz alimentar sau al combinațiilor culinare nefericite, dintre carne și cartofi, de exemplu. Dacă însă balonarea persistă, poate anunța afecțiuni digestive grave, care pot fi diagnosticate și neinvaziv. Un astfel de test este videocapsula endoscopică, cu ajutorul căreia medicii pot depista afecțiuni precum cancerul de colon, polipi, diverticuli sau boli inflamatorii intestinale.
 4. Greața. Poate fi trecătoare, atunci când apare după o masă copioasă,

  un exces de alcool sau după o perioadă suprasolicitantă. Însă este un simptom comun multor boli digestive, care variază de la ulcer până la cancer. “Testele medicale anuale recomandate de medic nu trebuie amânate. Chiar și cele mai grave afecțiuni digestive, depistate în stadii incipiente, pot fi tratate” afirmă chirurgul Dan Andronesi.

 5. Sângerările anale. În lipsa unei diete echilibrate și a unei hidratări optime, multe persoane se confruntă cu constipația, iar eliminarea cu dificultate a scaunului poate duce la sângerări anale ușoare. Însă acestea pot fi semnul unei probleme de sănătate

  frecvente: hemoroizii. “În funcție de stadiul lor, hemoroizii pot fi tratați cu ajutorul unor metode care nu impun spitalizare precum ligatura cu benzi elastice sau fototermocoagularea în spectru infraroșu, care sunt aplicate cu suces de noi în clinica Ok Medical, cea mai modernă clinică de proctologie din România”, spune medicul primar chirurg Dan Andronesi. Pierderile de sânge pot fi și simptomele cancerului de colon și de rect. De aceea, trebuie semnalate urgent medicului și nu trebuie tratate cu alifii recomandate de prieteni sau de internet.

Pentru a scădea riscul de boli grave ale aparatului digestiv, medicii recomandă o dietă bogată în pește, legume, fructe, semințe și cereale integrale, consumul optim de apă și sportul, făcut cel puțin 20 de minute în fiecare zi.

Ultimele stiri