Sari la conținut

5 strategii pentru a combate negativitatea

Sursă foto: Getty Images

Vedeți în mod regulat partea negativă a tuturor lucrurilor? Sunteți într-o luptă constantă cu negativismul? Nu sunteți singuri! Mulți oameni tind să aibă o prejudecată negativă, ceea ce înseamnă că simt sau observă lucrurile negative mai frecvent și mai intens decât lucrurile pozitive. De exemplu, o persoană ar putea experimenta un șir de lucruri pozitive și să se concentreze pe singurul lucru negativ care să îi strice ziua.

Cum încetați să vă concentrați asupra lucrurilor negative?

Ca întotdeauna, nu fiți prea aspru cu dumneavoastră. Toată lumea are capacitatea de a gândi negativ în orice moment, dar autocompătimirea poate ajuta la schimbarea acestor gânduri negative într-o direcție mai pozitivă. Cu toate acestea, poate fi puțin dificil să vă reglați emoțiile după ce v-ați bucurat de negativism atât de mult timp. Este posibil să fie nevoie de ceva timp pentru a vă schimba mentalitatea într-o lumină mai pozitivă. Cu timpul, însă, puteți practica strategii și vă puteți îmbunătăți perspectiva mentală.

Verifică-ți stilul de atribuire

Lumea nu este responsabilă pentru toate necazurile tale, iar lucrurile pe care le faci chiar contează în viață. Experții în sănătate mintală caracterizează această viziune negativă drept „atribuire externă”. Practic, acest lucru înseamnă că ați renunțat la controlul propriei vieți, ceea ce nu va face decât să vă simțiți mai rău pe termen lung. Pentru a ieși din această mentalitate, gândiți-vă la lucrurile asupra cărora aveți control. Fiecare persoană are control asupra unor lucruri în viață, așa că identificați care sunt aceste lucruri pentru dvs. și poate veți reuși să ieșiți din propria voastră cale. Nu toate lucrurile rele din viață sunt din vina ta și nu ar trebui să treci prin acest stres emoțional!

Faceți conceptele pozitive mai accesibile

Creierul preferă să meargă cu ceea ce este familiar, mai ușor și mai rapid, deoarece necesită mai puțină energie mentală. Pentru a anula toată negativitatea care a fost învârtită complicat în mintea ta, trebuie să faci tot posibilul pentru a face conceptele pozitive mai familiare pentru creier. O modalitate potențială de a face acest lucru este să dezvoltați un cuvânt pozitiv al zilei, similar cu o afirmație. De asemenea, puteți memora o serie de cuvinte pozitive în fiecare dimineață și să vă cereți să vi le amintiți seara, înainte de culcare. Deși nu există cercetări care să identifice în mod necesar regiunile pozitive ale creierului, consolidarea conexiunilor dintre conceptele pozitive și capacitatea dumneavoastră de a genera gânduri și emoții pozitive poate face mai ușoară repetarea acestui obicei.

Generați pozitivitate cu ajutorul imaginației

Dacă vă luptați cu negativitatea, probabil că sunteți un expert în a vă imagina lucruri negative. Forțându-vă să vă imaginați lucruri sau imagini pozitive puteți schimba acest tipar. Este similar cu exercițiul de a te gândi la cuvinte pozitive, pe care l-am menționat mai devreme. Dați-i o șansă și încercați să vă imaginați lucruri pozitive, cum ar fi să mâncați mâncarea preferată, să vă vedeți persoana preferată sau să mergeți în locul preferat.

Practicați recunoștința

Există multe beneficii pentru sănătate, atât fizică, cât și mentală, pe care le obțineți atunci când practicați zilnic recunoștința. Aceasta este o practică care face mai ușor să vă concentrați asupra lucrurilor bune și să acceptați lucrurile rele așa cum sunt. Pentru a practica recunoștința, încercați să scrieți lucrurile pentru care sunteți recunoscător într-un jurnal al recunoștinței. Nici acestea nu trebuie să fie lucruri mari sau elaborate. Puteți fi recunoscător pentru că aveți mâncare în frigider, o mașină care funcționează fără probleme sau un partener de viață frumos. Atunci când observați toate lucrurile bune pe care le aveți în viață, vă puteți abate atenția de la negativism.

Ori de câte ori vă confruntați cu un acces de negativitate, este foarte ușor să vedeți cauzele externe ale acestor emoții. Totuși, rareori recunoașteți cauzele interne. Adevărul este că gândurile tale au la fel de mult (potențial mai mult) de-a face cu negativitatea ta decât situația ta. Tu îți creezi propria realitate și, pentru a deconstrui modul în care gândurile tale alimentează negativitatea, angajează-te în următoarele auto-reflecții:

  • Aveți tendința să credeți că totul va ieși groaznic?
  • Devalorizați sau ignorați lucrurile pozitive care se întâmplă?
  • Observați doar lucrurile rele fără să aruncați o privire la cele bune?

Dacă ați răspuns „da” la oricare dintre aceste întrebări, încercați să vă schimbați gândurile în moduri care sporesc pozitivitatea. Pentru a face acest lucru, folosiți următoarele întrebări pentru a vă abate atenția de la aspectele negative:

  • Cum ar putea situația să iasă mai bine decât vă așteptați?
  • Care sunt componentele pozitive ale acestei situații?
  • Ce face ca lucrurile pozitive din această situație să fie valoroase?
Ecaterina Matei

Matei Ecaterina are diploma de absolventă a Facultății de Jurnalism. Cu o experiență vastă de peste 10 ani în domeniul presei scrise, se distinge prin cunoștințele dobândite și capacitatea de a lucra într-un mediu dinamic și provocator. Ecaterina are o abordare bine fundamentată atât în managementul economic, cât și în comunicare și jurnalism.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel