Sari la conținut

6 alimente pe care trebuie să le evitați dacă suferiți de o tulburare tiroidiană!

Tiroidita Hashimoto
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Tiroidita Hashimoto, afecțiune cronică

Probleme tiroidiene vă pot afecta energia, greutatea și sănătatea generală.

Iata de ce…

Această glandă cu aspect de fluture este responsabilă pentru producerea de hormoni, care sunt responsabili pentru reglarea ratei metabolice a corpului, precum și a funcției inimii și digestive, controlul muscular, dezvoltarea creierului și menținerea sănătoasă a oaselor.

Indiferent dacă ați fost deja diagnosticat cu o afecțiune tiroidiană sau sunteți tot mai îngrijorat de sănătatea glandei tiroide, asigurați-vă că acordați atenție următoarelor șase alimente:

1. Zahăr

Declarație standard: evitați excesul de zahăr din dieta dumneavoastră. Credeți sau nu, dacă reduceți produsele cu adaos de zahăr, căpșunile vor începe să vă pară cele mai dulci tratamente din lume.

Dacă aveți o boală tiroidiană autoimună, acordați o atenție deosebită nivelului de zahăr din sânge. Mâncarea bogată în zahăr vă poate crea un exces în pancreasși poate duce la rezistență la insulină, care vă poate afecta tiroida. Acest lucru poate duce la scăderea nivelului de hormoni.

Morala poveștii: când vine vorba de zahăr, mai puțin este mai mult!

2. Mâncarea prăjită

Imgur

Alimentele bogate în grăsimi trans pot inhiba eficacitatea medicamentelor de substituție a hormonilor tiroidieni. Acestea pot avea, de asemenea, un efect negativ asupra producției naturale a hormonului tiroidian din organism.

Alimentele prăjite au un conținut ridicat de grăsimi trans; dacă luați medicamente pentru tiroidă, urmăriți cu atenție numărul de cartofi prăjiți mâncați în fiecare zi. Pentru cei care iau medicamente pe bază de hormoni pentru sănătatea tiroidei, unii profesioniști din domeniul sănătății au recomandat eliminarea totală a alimentelor prăjite din dietă.

3. Soia

Când vine vorba de soia , moderarea este cheia. Dacă ați tratat hipotiroidismul cu hormon tiroidian sintetic, acordați o atenție deosebită consumului de soia, deoarece ar putea interfera cu absorbția tratamentului de către corp.

Așteptând patru ore după ce luați medicamente pentru tiroidă pentru a consuma soia, vă lăsați corpul să proceseze fiecare substanță individual. Această regulă se aplică și anumitor suplimente nutritive, cum ar fi pastilele de magneziu și calciu și antiacidele care conțin hidroxid de aluminiu sau calciu.

În plus, pentru cei cu deficit de iod, izoflavonele din soia pot duce la scăderea funcției tiroidiene.

4. Legume crucifere

Probabil că ați auzit totul despre beneficiile broccoli, varză și altele asemenea până acum. Legumele crucifere  își au cu siguranță locul în orice dietă sănătoasă – dar dacă aveți de-a face cu o afecțiune tiroidiană, poate fi cel mai bine să vă îndreptați atenția către alte verdețuri sănătoase pentru o vreme.

Acestea fiind spuse, aceasta este doar o preocupare potențială dacă aveți un deficit de iod și dacă vă bazați pe legume crucifere pentru o parte substanțială a dietei. Atâta timp cât vă mențineți varietatea în alegerile dvs. de sănătate și obțineți toți nutrienții de care aveți nevoie, obiceiul zilnic de a mânca broccoli nu vă va face rău.

5. Cafea

Din păcate, pentru o mare parte a populației, cafeaua nu este cea mai bună metodă de reîmprospătare dimineața devreme dacă sănătatea tiroidei este o problemă. Acestea fiind spuse, o cantitate moderată de cafea consumată zilnic nu este neapărat o  problemă uriașă.

În timp, consumul excesiv de cafea vă poate epuiza glandele suprarenale, ceea ce poate duce la multe afecțiuni tiroidiene și la oboseală suprarenală.

Când beți cafea, glandele suprarenale eliberează hormonii de luptă sau cei de tip stereotip epinefrină și norepinefrină. Dacă ați băut cantități obscene de cafea de la o vârstă fragedă și sunteți îngrijorat de sănătatea tiroidei, acum ar putea fi momentul să începeți să reduceți cantitate de cafea.

6. Gluten

Există un compromis foarte mic în ceea ce privește glutenul  și sănătatea tiroidei. Glutenul conține o proteină numită gliadină, care este străină corpului uman. Tiroida conține o enzimă numită transglutminază, care este foarte asemănătoare cu gliadina.

Când consumi gluten, sistemul tău imunitar inițiază un răspuns de atac asupra gliadinei și asupra enzimei similare din tiroida ta. După consumul de gluten, tiroida poate suferi daune până la șase luni. Dacă aveți o boală tiroidiană autoimună, cel mai bine este să vă examinați în mod regulat pentru boala celiacă și intoleranța la gluten.

Menținerea unei tiroide sănătoase este o parte a menținerii unui corp sănătos. Unele dintre alimentele de pe această listă, cum ar fi alimentele prăjite, sunt considerate nesănătoase în general și sunt cel mai bine evitate ori de câte ori este posibil. Altele, cum ar fi varza, au aproape sigur un loc cuvenit în dieta ta.

Luând în considerare sănătatea tiroidei în abordarea sănătății generale, veți găsi echilibrul corect al tuturor substanțelor nutritive de care aveți nevoie în timp ce stați departe de alimentele care ar putea într-adevăr să vă împiedice calitatea vieții. Fii sănătos!

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel