Sari la conținut

Ideale pentru zilele reci de iarnă. Acestea sunt alimentele care îmbunătățesc termogeneza

alimente
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Aliment post

Când temperatura ambiantă începe să scadă, corpul își înrolează mecanismele naturale pentru a menține căldura, iar termogeneza, producția de căldură din organism, este procesul central care este activat automat atunci când mediul devine mai rece.

Nutriția joacă un rol cheie în această funcție, deoarece unele alimente susțin „încălzirea” internă și sporesc rezistența la răceală. Alimentele bogate în proteine, cum ar fi ouăle, lactatele și peștele, par să accelereze procesul datorită costurilor ridicate de energie ale digestiei lor.

Citeste si…

În același timp, carbohidrații complecși, ovăzul, leguminoasele, măcinarea totală, oferă o eliberare constantă și lentă de energie care ajută la menținerea căldurii pentru o perioadă mai lungă de timp.

Expertul în metabolizare, Dr. Robert Koza, de la Universitatea din Toronto, explică faptul că „alegerea dietetică potrivită în zilele reci nu este despre cantitate, ci despre calitatea energiei pe care o primește organismul.

Alimente care sporesc rezistența organismului la stresul rece

 Iarna
Sursă foto: Facebook

Frigul crește, de asemenea, nevoia de grăsimi bune, care acționează ca un „combustibil” de lungă durată.

Migdalele, nucile, avocado și peștele gras, datorită conținutului lor de omega-3, susțin metabolismul și sporesc rezistența organismului la stresul rece.

Condimente pe care să le integrezi în alimentație pe timp de iarnă

În combinație cu mesele calde – cum ar fi supele de legume și bulionii hrănitoare, condimentele ajută organismul să echilibreze scăderea bruscă a temperaturii externe.

Citeste si…

Ghimbirul, scorțișoara și ardeii iuți activează ușor mecanismul de producere a căldurii, provocând o creștere mică, dar vizibilă a metabolismului.

Alimentele care contribuie la termogeneză ajută organismul să se adapteze mai eficient la temperaturi scăzute și, în același timp, să susțină sistemul imunitar, care în timpul iernii este testat mai mult.

Hidratarea

Hidratarea rămâne la fel de critică, deși nevoile sunt adesea subestimate atunci când este frig.

Citeste si…

Aerul uscat crește pierderea de lichide, astfel încât consumul de băuturi fierbinți fără zahăr funcționează în mod durabil pentru metabolismul și buna funcționare a organismului.

Modul în care mâncăm iarna ne poate afecta substanțial nivelul de energie, starea de spirit și rezistența la frig.

Alegerile adecvate, mesele nutritive și alimentele care activează termogeneza oferă „combustibilul” necesar pentru ca organismul să îndeplinească cerințele timpului, potrivit pronews.gr.

 

Etichete:
avatar image
Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Absolventă de Psihologie. Am inceput sa lucrez în presă în 2011, la EvzMonden, InfoActual, AnimalZoo, EVZ și Doctorul Zilei. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate medicale și informații referitoare la evenimentele curente.

Citeste si…

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Follow us on GoogleNews Doctorul zilei whatsapp channel