Sari la conținut

A fost diagnosticată cu cancer la 24 de ani: „Un simplu test de sânge mi-a salvat viața”

Sursă FOTO: Vremea Nouă

„Un simplu test de sânge mi-a salvat viața”, a declarat Nella Pignatelli pentru BBC, iar ea vrea ca și alții să își facă unul dacă nu se simt bine.

Nella, în vârstă de 24 de ani, a fost diagnosticată cu leucemie în urmă cu 18 luni, după ce s-a simțit obosită și fără suflu când mergea, însă a crezut că este vorba de un Covid lung.

„Am început un nou loc de muncă și mă simțeam foarte obosită tot timpul, dar am asociat tot ce mi se întâmpla cu lucruri care se petreceau în viața mea”, spune ea.

„Când am avut două sângerări nazale care au durat o oră – ajunsesem în punctul în care, după trei luni în care m-am confruntat cu simptomele, îmi pierdeam mințile.”

Potrivit organizației caritabile Teenage Cancer Trust, 56% dintre cei cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani nu ar ști care sunt cele cinci semne și simptome la care ar trebui să fie atenți.

Care sunt semnele de cancer?

Cele mai ușor de recunoscut în cadrul acestei grupe de vârstă sunt:

  • umflături, noduli și denivelări
  • oboseală inexplicabilă
  • modificări ale alunițelor
  • durere
  • modificări semnificative ale greutății

Jumătate dintre cele 2.000 de persoane intervievate au recunoscut, de asemenea, că au amânat să se prezinte la medicul de familie pentru probleme de sănătate, mulți dintre ei spunând că acest lucru se datorează faptului că sunt prea speriați să afle ce este în neregulă cu ei.

Alte motive invocate au fost dificultatea de a obține o programare și teama că pierd timpul medicului de familie.

Sursă FOTO: Vremea Nouă

Îți cunoști corpul

Nella s-a dus la medicul de familie pentru un test de sânge, urmat de un test de măduvă osoasă, care a arătat că avea leucemie acută și avea nevoie de chimioterapie imediată.

Leucemia este un cancer al celulelor albe din sânge. Leucemia acută înseamnă că evoluează rapid și agresiv și, de obicei, necesită un tratament imediat.

„Îți cunoști corpul mai bine decât oricine altcineva – regret că nu am căutat ajutor mai devreme, pentru că astfel aș fi putut fi tratată mai repede”, spune ea.

Lauren Aneesa Angrish nu știa nici ea care sunt principalele lucruri la care trebuie să fie atentă atunci când vine vorba de identificarea cancerului.

Tânăra de 25 de ani a pus, de asemenea, faptul că se simte obosită și că are tuse și răceală în mod regulat pe seama „vieții sale ocupate”.

„Inițial am crezut că sunt doar suprasolicitată și că trebuie să-mi iau o vacanță”, spune ea pentru BBC.

Lucrând ca make-up artist, ea primea gratuit spray-uri de bronzare la locul de muncă și a crezut că acestea ar putea fi motivul pentru care a început să dezvolte o erupție cutanată.

„Am încetat să mă mai bronzez, iar erupția s-a agravat și mai mult, a început pe picioare și apoi a ajuns literalmente pe tot corpul – pe pleoape și pe față”, spune ea.

Lauren a încercat un tratament cu steroizi pentru a îndepărta erupția, dar aceasta a continuat să se agraveze, așa că a mers la A&E și a cerut un test de sânge.

Nu vă stresați și nu vă faceți griji

A doua zi a fost contactată și ulterior diagnosticată cu leucemie acută, pentru care a trebuit să urmeze un tratament care a inclus un transplant de celule stem.

La fel ca Nella, Lauren dorește să încurajeze persoanele care sunt îngrijorate să își facă o programare la medicul de familie.

„Orice problemă de sănătate, orice îngrijorare – chiar și o mică aluniță care și-a schimbat culoarea, aș spune să nu vă stresați sau să vă faceți griji, ci doar să vă asigurați că mergeți să o verificați.”

Asistenta șefă a Teenage Cancer Trust, Dr. Louise Soanes, spune: „Poate fi înfricoșător să te gândești la cancer, mai ales dacă ești tânăr, dar se poate întâmpla oricui, indiferent de vârstă.

„Întotdeauna ascultați-vă corpul și, dacă aveți îngrijorări, nu vă temeți niciodată să cereți ajutor – probabilitatea este să nu fie vorba de cancer, dar este întotdeauna mai bine să verificați.”

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel