Categories: Ştiri sănătate

A fost dovedit științific! Șase tipuri de CANCER pe care le provoacă OBEZITATEA

O serie de studii recente au dovedit legătură directă dintre obezitate și anumite tipuri de cancer: de colon, esofag, sân, ovar, endometru și pancreas, nutriționistul Lygia Alexandrescu afirmând că legătura dintre greutatea corporală crescută și apariția celulelor neoplazice este foarte complexă.

Un studiu recent, care a durat 16 ani și a inclus peste 900.000 de participanți, a stabilit că subiecții obezi au un risc mai mare de a fi diagnosticați și de a deceda din cauza unui anumit tip de cancer, comparativ cu subiecții normoponderali. Acest studiu a concluzionat că obezitatea este cauza mortalității a 20% dintre femeile care suferă de o afecțiune oncologică și a 14% dintre bărbații bolnavi de cancer.

Potrivit nutriționistului Lygia Alexandrescu, excesul ponderal poate afecta funcționarea sistemului imunitar și duce la apariția sindromului inflamator (asociat cu riscul crescut al apariției cancerului); nivelul anumitor hormoni, cum ar fi insulina, hormonii androgeni și estrogeni, factori care reglează creșterea celulară, cum ar fi IGF-1; secretarea excesivă de leptine și proliferarea celulară necontrolată.

„Momentul la care începe creșterea ponderală este important, astfel că adolescentele supraponderale au risc mai mare de a dezvolta cancer ovarian înainte de menopauză comparativ cu cele normoponderale. De asemenea, din cauza prezenței excesului de țesut adipos, femeile supraponderale au niveluri de estrogen crescute și astfel un risc crescut al apariției tumorilor mamare dependente de estrogen”, a declarat, pentru AGERPRES, nutriționistul.

Potrivit acesteia, în cazul bărbaților, s-a observat că un indice de masă corporală ridicat este asociat cu o creștere a riscului apariției cancerului colorectal.

Lygia Alexandrescu a susținut că distribuția țesutului adipos este un factor important și s-a observat că depunerile adipoase abdominale sunt puternic legate de riscul apariției cancerului colorectal.

„Scăderea ponderală intenționată cu ajutorul dietoterapiei echilibrate, cu o dietă bogată în fibre alimentare, enzime, antioxidanți proveniți din fructe și legume autohtone crude, proteine de calitate superioară (pește, carne de curcan, ou) și grăsimi vegetale mononesaturate (furnizate de nuci, migdale, avocado, cacao bio), precum și printr-o hidratare corectă și completă conduce la diminuarea drastică a riscului de apariție a cancerului”, a mai arătat nutriționistul.

Recent Posts

Horoscopul BANILOR în săptămâna 27 mai-2 iunie. ZODIILE norocoase

Conjucţiile astrale pentru săptămâna 27 mai-2 iunie anunţă oportunităţi, dar şi rezolvări ale unor probleme…

7 ore ago

Boala obrajilor pălmuiţi sau eritemul infecţios

Boala obrajilor pălmuiți sau eritemul infecțios este o infecție virală eruptivă care afectează în principal…

8 ore ago

Cine ar supraviețui în cazul unui război nuclear? Scenariu apocaliptic: 5 miliarde de oameni mor în primele 72 de ore

Consecințele unui război nuclear pe scară largă ar putera fi terifiante: milioane de oameni vor…

8 ore ago

În ce zi sunt MOŞII DE VARĂ în 2024 şi ce se dă de pomană?

Cu ocazia Moșilor de Vară, credincioșii obişnuiesc să viziteze mormintele rudelor decedate, să le curețe…

9 ore ago

TOP 4 ZODII binecuvântate de DESTIN în luna IUNIE

Iunie, prima lună a verii, vine cu vești bune pentru patru semne zodiacale. Astrologii spun…

9 ore ago

Un medicament pentru diabet poate proteja rinichii (STUDIU)

Un medicament popular împotriva diabetului ar putea fi extrem de util şi pentru protejarea sănătăţii…

10 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Transplant pulmonar