Sari la conținut

ACEST tip de plimbare poate reduce riscul de diabet de tip 2, spun cercetătorii. Care este viteza optimă de mers pe jos

Mers pe jos
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

ACEST tip de plimbare poate reduce riscul de diabet de tip 2. Cercetătorii au descoperit că persoanele care au mers mai repede de 3 km pe oră (1,86 mph) au mai puține șanse de a dezvolta această afecțiune, în timp ce cei cu un pas mai rapid de peste 6 km pe oră (3,7 mph) și-au redus riscul cu 39%.

Potrivit Federației Internaționale de Diabet, există aproximativ 537 de milioane de oameni cu diabet în întreaga lume. În iunie, oamenii de știință care au publicat în revista The Lancet Diabetes and Endocrinology au susținut că cazurile ar putea depăși 1,3 miliarde până în 2050.

O plimbare rapidă poate reduce riscul de diabet de tip 2

În timp ce activitatea fizică este asociată cu un risc mai scăzut de a dezvolta diabet de tip 2, cercetătorii de la Imperial College London, Universitatea de Științe Medicale din Iran și Oslo New University College din Norvegia și-au propus să stabilească viteza optimă de mers pe jos pentru a preveni boala.

Echipa a analizat zece studii publicate între 1999 și 2022, care au inclus perioade de urmărire între trei și 11 ani. Aproximativ 508.121 de pacienți adulți au fost incluși în total, din Marea Britanie, Japonia și SUA.

Echipa a descoperit că:

  • Mersul pe jos cu o viteză cuprinsă între 3 și 5 km pe oră reduce riscul de diabet de tip 2 cu 15% în comparație cu mersul cu un ritm de mai puțin de 3 km pe oră.
  • Riscul s-a redus și mai mult cu un ritm mai rapid, cu o plimbare destul de rapidă între 5 și 6 km asociată cu un risc cu 24% mai mic.
  • Cei care au mers cu o viteză mai mare de 6 km pe oră au avut un risc cu 39% mai mic de a dezvolta această afecțiune.

„În timp ce strategiile actuale de creștere a timpului total de mers pe jos sunt benefice, ar putea fi, de asemenea, rezonabil să încurajăm oamenii să meargă la viteze mai mari pentru a crește și mai mult beneficiile pentru sănătate ale mersului”, au spus cercetătorii.

Echipa recunoaște unele limitări ale muncii lor, inclusiv faptul că trei studii incluse în analiza lor au fost evaluate ca având un risc moderat de părtinire, în timp ce celelalte șapte au fost evaluate ca având un risc grav.

Cercetătorii au mai spus că oamenii cu o viteză mai mare de mers au mai multe șanse să fie mai în formă, cu o masă musculară mai mare și o sănătate generală mai bună.

Mersul pe jos este gratuit

Neil Gibson, consilier principal de activitate fizică la Diabetes UK, a declarat că studiul evidențiază ceea ce știm deja, „că a fi activ fizic, care poate include mersul rapid, poate ajuta la scăderea riscului unei persoane de a dezvolta diabet de tip 2 și că crește intensitatea activității, cum ar fi mersul mai repede, oferă beneficii generale mai mari pentru sănătate”.

„Salutăm noi cercetări pentru a confirma dacă și în ce măsură, creșterea ritmului crește efectele pozitive pe care mersul pe jos le poate avea asupra reducerii riscului de a dezvolta diabet de tip 2.

Mersul este gratuit, simplu și pentru majoritatea oamenilor poate fi integrat în activități obișnuite, cum ar fi mersul la serviciu, cumpărăturile și vizitarea prietenilor.

Deși progresul la un ritm mai rapid este de obicei recomandat pentru câștiguri mai mari de sănătate, este important ca oamenii să meargă într-un ritm pe care îl pot gestiona și care este potrivit pentru ei”, a adăugat Gibson.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel