Sari la conținut

Cele 3 alimente și băuturi care cresc riscul de cancer

Alimente și băuturi care cresc riscul de cancer. Cancerul este una dintre cele mai periculoase boli care poate pune viața în pericol sau poate fi chiar fatală dacă nu este tratată bine la timp.

Potrivit experților în sănătate, există mai multe motive pentru care unele tipuri de cancer se răspândesc agresiv pe tot corpul, ucigând celulele sănătoase.

Unul dintre aceste motive este nutriția, mâncarea jucând un rol foarte important în acest sens. Tipul de dietă pe care îl ai poate dăuna sau poate aduce beneficii corpului tău.

În zilele noastre, oamenii s-au obișnuit să mănânce junk food, mâncăruri picante și alimente procesate, care provoacă daune imense organismului în multe feluri.

Potrivit cercetărilor publicate recent în The Lancet, alimentele procesate precum brânza, alunele sărate și sosul de roșii au o mulțime de aditivi, arome artificiale, coloranți, îndulcitori și conservanți. Acestea sunt, de asemenea, supuse unor metode de procesare pentru a le transforma gustul, textura și aspectul pentru a atrage clienți.

Potrivit experților, un consum mai mare de alimente procesate este asociat cu un risc mai mare de cancer, cum ar fi cancerul ovarian și cel cerebral.

Mulți medici spun că s-ar putea să nu fie posibil să se evite cancerele cauzate din motive genetice, dar cu siguranță pot fi evitate prin modificarea factorilor externi, cum ar fi stilul de viață și dieta.

Există trei astfel de alimente încărcate cu conservanți, care sunt considerate cauza tuturor tipurilor de cancer:

Alimente și băuturi ce cresc riscul de cancer: Băuturi gazoase și răcoritoare

În ciuda faptului că sunt conștienți de dezavantajele sale, foarte mulți oameni, în special tinerii, consumă băuturi răcoritoare și gazoase în număr mare. Aceste băuturi sunt pline de zahăr, care în sine nu crește direct riscul de cancer. Dar  totuși, excesul de calorii contribuie la supraponderalitate și obezitate.

Atât obezitatea, cât și greutatea suplimentară sunt factori de risc cunoscuți pentru cancerul intestinul, de sân, pancreatic și alte tipuri de cancer.

Au existat, de asemenea, afirmații că substanțele chimice din băuturile răcoritoare pot crește riscul de cancer. Experții cred că băuturile răcoritoare sunt încărcate cu niveluri scăzute de substanțe chimice precum benzenul și 4-metilimidazolul, iar multe dintre acestea sunt cancerigene.

Alimente ce cresc riscul de cancer: Mâncare de tip fast food

Cui nu-i place să mănânce fast-food? Puiul prăjit, chipsurile, pizza și burgerii nu sunt doar încărcate de arome, ci creează și dependență. Aceste alimente procesate sunt bogate în grăsimi și zahăr și te pot face să te îngrași nesănătos, provocând obezitate.

Medicii spun că oamenii care mănâncă mai ales junk food prezintă un risc mai mare de cancer colorectal, respirator (buze, gură, limbă, nas, gât, corzi vocale și o parte din esofag și trachee) și de stomac.

Separat, bărbații prezintă un risc mai mare de cancer pulmonar, iar femeile au prezentat un risc mai mare de cancer de ficat și de sân în postmenopauză.

Studiile spun că, pentru o creștere cu peste 10% a alimentelor nedorite din dieta unei persoane, există o incidență crescută de 2% pentru cancer în general și o creștere cu 19% pentru cancerul ovarian în special. Pentru adulți, cu cât consumă mai multe dintre aceste alimente procesate, cu atât mai mare este riscul de a dezvolta obezitate, diabet de tip 2 sau chiar deces.

Alcool

Alcoolul este unul dintre principalele motive pentru apariția bolilor fatale, inclusiv a cancerului. Experții consideră că, dacă este consumat în exces, alcoolul poate provoca boli grave precum cancerul de stomac, de sân, de ficat, de gură și de gât.

Potrivit medicilor, atunci când bei alcool, corpul tău îl descompune într-o substanță chimică numită acetaldehidă. Acetaldehida vă dăunează ADN-ului și împiedică organismul să repare daunele.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel