sâmbătă, august 15, 2020

Un nou studiu, realizat în Japonia, a dezvăluit ce alimente pot crește riscul de a dezvolta demență. Este vorba despre produsele de patiserie, cea mai importantă sursă de grăsimi trans. 

Cercetarea a scos la iveală că adulții care au un nivel crescur de grăsimi trans, în sânge, sunt mult mai predispuși să dezvolte demență, potrivit medicalnewstoday.com. 

Există două surse primare de grăsimi trans: naturale și artificiale. Grăsimile trans naturale se găsesc, în cantități mici, în produse lactate și în carnea provenită de la anumite animale. Grăsimile trans artificiale sau acizii grași trans sunt obținute printr-un proces industrializat care presupune adăugarea de hidrogen uleiurilor vegetale pentru a le face solide-grăsimi vegetale hidrogenate.

Cei care consumă des grăsimi trans au un risc crescut de demență

Citește și:

Potrivit Asociației Americane de Cardiologie, consumul de grăsimi trans crește riscul de infarct, accident vascular cerebral și diabet de tip 2. Un nou studiu, publicat în revista medicală Neurology, a scos la iveală că grăsimile trans cresc riscul de demență.

”Rezultatele acestui studiu, realizat în orașul Hisayama (Japonia) reprezintă încă un motiv să evităm consumul de grăsimi trans, pe cât de mult posibil,” a atras atenția coordonatorul studiului Toshiharu Ninomiya, profesor în departamentul de Epidemiologie și Sănătate Publică al Universității Kyushu, din Japonia.

Părerea medicilor români

Citește și:

În afară de făina şi zahărul din compoziţie, produsele de patiserie sunt făcute de obicei cu grăsimi vegetale hidrogenate care pe lângă faptul că sunt duşmanii siluetei, pot cauza apariţia bolilor de inimă. „Majoritatea patiseriilor folosesc margarina pentru prepararea produselor, iar eu personal evit să consum grăsimi vegetale hidrogenate cum este margarina şi nu recomand nimănui să consume margarină nici nepreparată şi mai ales coaptă, cum se găseşte în pateuri, merdenele şi alte produse asemănătoare”, explică medicul nutriţionist Maria Coravu, pentru Doctorul Zilei.

Cele făcute cu unt sunt mai puţin dăunătoare

Citește și:

Ce este de făcut, însă dacă nu puteţi renunţa definitv, la foietaje? Le puteţi alege alege pe cele care folosesc unt, în locul margarinei, făina integrală în locul celei albe şi zahăr brun.

Dar moderaţia este regula de bază şi în cazul acestora pentru că au un conţinut caloric mare şi consumate în exces pot duce la obezitate. ,,Sigur că nu ne va otrăvi un pateu, problema este atunci când facem excese sau consumăm în fiecare zi astfel de delicatese”, a mai adăugat nutriţionistul.

Parteneri