Categories: Ştiri sănătate

Aceste boli ne distrug viitorul. Ele fac cele mai multe victime la nivel global

Când ne gândim la viitor ne gândim la generațiile care vin după noi. Pericole reale ne pasc pe noi, dar și pe ei și nu vorbim de scenarii apocaliptice, ci de pericole reale, asupra cărora specialiștii se apleacă cu îngrijorare.

La nivel global, cei mai mulți oameni mor din cauza cancerului, bolilor cardiovasculare, celor cronice respiratorii și diabetului. Țările membre ale Organizației Națiunilor Unite și-au propus să reducă decesul prematur provocat de aceste boli, însă rămâne un deziderat, de vreme ce angajamentele se vor concretiza peste, cel mai devreme, 20 de ani, fiind nevoie nu mai puțin de 371 de miliarde de dolari anual pentru a atinge acest obiectiv până în 2030.

Eradicarea sărăciei, foametei, accesul la educație și îmbunătățirea stării de sănătate sunt în egală măsură obiective pentru a îmbunătății starea de sănătatea a populației.

Sunt 193 de state membre ONU și-au asumat angajamente în acest sens, însă potrivit unui raport al profesorului Majid Ezzati, decan la Imperial College din Londra, doar 35 de țări vor reuși să reducă moartea prematură a femeilor, până în 2030, și doar 30 în cazul bărbaților.

Dacă 17 milioane de oameni mor din cauza bolilor cardiovasculare, România se înscrie și ea în tendinţele globale ale acestei patologii.

Țara noastră ocupă un nedorit prim loc în Europa din cauza bolilor cardiovasculare şi al doilea loc la accidentele vascular-cerebrale, cauzate tot de boli cardiovasculare. Numărul românilor care beneficiază de tratament este de peste 30.000.

În ceea ce privește cancerul, 50.000 de români pierd lupta cu această boală și asta numai pentru că ea este descoperită prea târziu. România se află pe locul 9 în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de această afecţiune.

Diabetul ucide și în România, el nu ne ocolește, aproximativ 1,7 milioane de români (11,6%) suferă de diabet zaharat și peste trei milioane cu prediabet.

Specialiştii avertizează însă că pentru fiecare pacient diagnosticat cu diabet zaharat există cel puţin un altul nediagnosticat.

 Nici în privința bolilor cronice respiratorii nu stăm mai bine, Romania se situează pe locul al 7-lea ca mortalitate prin bolile respiratorii în UE și pe locul al 5-lea ca mortalitate prin cancerul bronho-pulmonar.

Bolile cronice ale căilor respiratorii inferioare, urmate de pneumonie, sunt afecțiunile cu cea mai mare rată de deces în cadrul bolilor respiratorii.

 

Recent Posts

Pensie de peste 6000 de lei după 35 de ani de muncă pentru acești pensionari

Unii pensionari cu 35 de ani de muncă vor primi o pensie recalculată în valoare…

5 ore ago

Furia are un efect devastator asupra sănătății. Află ce boli riști chiar și după un acces scurt de furie

Furia nu îți strică doar starea de spirit, nu îți afectează doar relațiile sau te…

6 ore ago

Marțea Albă: nu face acest lucru în a treia zi de Paște, că o să ai ghinion tot anul!

A treia zi de Paște sau Marțea Albă este extrem de importantă și are câteva…

6 ore ago

Câte ouă poți mânca pe zi în siguranță și cum poți ajunge la intoxicație

Câte ouă poți mânca pe zi. Numărul de ouă pe care îi poți consuma în…

6 ore ago

Avertismentul cercetătorilor: Poți muri dacă adormi cu televizorul deschis

Știai că poți muri dacă adormi cu televizorul deschis? Legătura dintre deces și obiceiul de…

7 ore ago

Ce este jurământul lui Hipocrate. Semnificații actuale în practica medicală

Jurământul lui Hipocrate este un pilon al eticii medicale, o declarație solemnă a valorilor și…

7 ore ago

Citeste si: