Sari la conținut

Afecțiunea care „topește” masa musculară. Ce obiceiuri o declanșează și de la ce vârstă se poate instala?

slăbiciunea musculară
Sursa: Unsplash

Împreună cu sistemul osos, masa musculară oferă echilibru și mobilitate organismului nostru. Sănătatea acestora depinde în mod direct de stilul nostru de viață, în special de odihnă, alimentație și exerciții fizice.

Masa musculară poate avea de suferit încă de la vârste fragede atunci când nu avem un stil de viață sănătos sau practicăm prea multe obiceiuri nesănătoase.

Sedentarismul este un factor decisiv în alterarea masei musculare. Mușchii au nevoie de antrenament și efort pentru a se menține sănătoși și puternici și pentru a oferi echilibru și stabilitate organismului.

Până și exercițiile ușoare, dansul, mersul, alergatul sau activitățile precum grădinăritul te vor ajuta să menții sănătatea mușchilor.

Afecțiunea care „topește” mușchii

De asemenea, există o afecțiune nutrițională care pare să „topească” mușchii și afectează mobilitatea și stabilitatea întregului organism.

Această afecțiune este declanșată de carențele nutriționale și apare în special la persoanele în vârstă, care nu mai acordă foarte multă grijă alimentației.

De-a lungul vieţii, pe măsură ce îmbătrâneşti, masa musculară începe să scadă în mod natural. Când pierderea de masă musculară este accelerată poate apărea o boală numită sarcopenie care se manifestă prin probleme de mobilitate sau un risc mărit de a suferi fracturi din cauza reducerii stabilităţii corpului.

În cadrul unui nou studiu, cercetătorii au analizat circa 1.000 de participanţi cu vârste peste 65 de ani din Singapore, scrie Click!.

Astfel s-a descoperit că sunt mai mulţi factori care contribuie la scăderea masei musculare, inclusiv statutul social, bolile cronice, carenţele nutriţionale.

Acest lucru se poate datora reducerii poftei de mâncare care duce şi la scăderea aportului de vitamine şi minerale. De aceea, persoanele în etate au tendinţa să nu-şi acopere necesarul de elemente nutritive zilnice de care au nevoie. De aici până la pierderea de masă musculară este doar un pas.

Cum îți poți salva masa musculară?

Pentru a evita această afecțiune este necesar să faci câteva schimbări în stilul de viață. Renunțarea la fumat, practicarea exercițiilor fizice și adoptarea unei diete bogate în vitamine și minerale sunt elemente care te vot ajuta să îți păstrezi masa musculară, în timp.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.