Sari la conținut

Agenția Europeană a Medicamentului: Vaccinul Johnson&Johnson poate fi administrat ca booster. După câte luni este indicat?

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
pandemia de coronavirus

Doza booster este indicată la un anumit interval de timp după administrarea schemei complete pentru a consolida răspunsul imun anti-COVID. Aceasta este și mai importantă în contextul pandemic actual, odată cu apariția variantei Omicron, susțin experții.

Imunitatea colectivă este esențială pentru a combate pandemia și pentru a limita răspândirea virusului SARS-CoV-2. Pentru a ajunge la acest prag este necesară vaccinarea cu doza booster, susțin specialiștii.

După vaccinare, la un anumit interval de timp, rezistența organismului în fața virusului scade. De aceea, este necesar să consolidăm răspunsul imun cu ajutorul dozei booster.

Potrivit noilor date, vaccinul Johnson&Johnson poate fi folosit drept doză suplimentară.

Johnson&Johnson poate fi folosit ca doză booster

Agenţia Europeană a Medicamentului a decis că vaccinul anti-COVID-19 de la Johnson & Johnson, la care schema completă este considerată o singură doză, poate fi administrat ca booster, după cel puțin două luni, persoanelor cu vârste peste 18 ani.

Recomandarea EMA include și posibilitatea ca acest ser să fie folosit ca a treia doză după încheierea schemei complete cu un vaccin pe bază de ARN mesager, adică Pfizer-BioNTech sau Moderna, transmite France Presse, citat de RADOR.

În România, vaccinul Johnson & Johnson este unul din cele mai folosite. De câteva zile este pe primul loc ca număr de doze administrate la persoanele nou vaccinate.

În total, până acum, aproape 1.900.000 de oameni au optat pentru acest ser, iar astăzi a fost recepționat un nou lot de peste 151.000 de doze. Ritmul campanie naționale de vaccinare se menține însă scăzut. De ieri până astăzi, mai puțin de 6.800 de persoane au început o schemă de imunizare.

Boosterul, vital în fața variantei Omicron

Marea Britanie se confruntă cu o situație epidemiologică foarte gravă, confruntându-se răspândirea rapidă a variantei Omicron.

Premierul britanic, Boris Johnson, a declarat că este „absolut vital” ca populaţia să primească doza booster a vaccinului împotriva COVID-19, în condiţiile în care Marea Britanie a înregistrat cel mai mare număr zilnic al infectărilor cu coronavirus, de la începutul pandemiei.

Au fost raportate 78.000 de cazuri noi, iar viteza de răspândire a variantei Omicron creează îngrijorare semnificativă.

Domnul Johnson a anunţat că vor fi deschise centre pentru vaccinare în masă, pe mai multe stadioane de fotbal. „Facem vaccinuri în spitale, în farmacii, în centre provizorii, în centre comerciale, pe stadioane de fotbal, fiind planificate evenimente de vaccinare în masă la Stamford Bridge şi la Wembley la sfârşitul acestei săptămâni. Dăm totul şi, oriunde vă aflaţi, noi vom fi acolo, cu un vaccin, pentru voi”, a declarat Boris Johnson.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.