marți, noiembrie 30, 2021

Dinți lipsă, o situație nefericită, care poate aduce foarte multe complicații. Dincolo de aspectul inestetic, nu este deloc sănătos să ai dinți lipsă.

Fie că lipsește din naștere (anodonție), fie că

Te-ar mai interesa: BioNTech a anunțat că începe să lucreze la un vacc...

a fost extras din diverse motive, lipsa unui dinte sau a mai multora creează o serie de inconveniente care impun, mai devreme sau mai târziu înlocuirea acestuia/acestora. Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont în cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, a explicat care sunt motivele pentru care acest pas nu trebuie amânat.

Pierderea unui dinte nu poate fi întotdeauna prevenită, cum ar fi în cazul unei traume sau atunci când lipsa este din naștere, însă indiferent de motiv, este important să înțelegem că dinții lipsă nu vor aduce probleme doar ordin estetic, ci și pentru starea generală

Te-ar mai interesa: VIDEO. Cum se realizează testul de salivă la copii...

de sănătate.

Afectarea aspectului estetic

Lipsa unui dinte din față sau chiar a unuia din zona laterală (măsea) poate fi vizibilă atunci când zâmbim sau vorbim, iar încrederea în sine și dezinvoltura în relațiile cu ceilalți vor avea de suferit.

Dificultăți în mestecarea alimentelor

Odată cu dificultățile la masticație vor apărea și modificarea dietei, precum și tulburări digestive și de absorbție a elementelor nutritive din alimente, dacă lipsesc mai mulți dinți.

“Atunci când o persoană nu poate mușca din alimente și nici mesteca în mod corespunzător, fără durere, va tinde

Te-ar mai interesa: Simptomele neobișnuite ale infecției cu varianta O...

fie să mănânce mai puțin, fie să opteze numai pentru alimente moi, dar care, din păcate, nu furnizează toate substanțele nutritive de care organismul are nevoie. Pe de altă parte, dinții rămași vor fi suprasolicitați, existând riscul apariției unor fisuri sau a uzurii în exces”, atenționează doamna doctor Mihaela Dan.

Migrarea dinților vecini (înclinarea spre spațiul liber) sau de pe maxilarul opus 

Dinții cresc la orice vârstă până când întâlnesc un obstacol, iar fără un dinte învecinat care să îi țină sub control, dinții rămași pot începe să se deplaseze.

“Dacă dinții nu mai sunt

Te-ar mai interesa: Omicron, pe cale să provoace o nouă pandemie?! Med...

aliniați corespunzător, procesul de masticație va deveni mai dificil. În plus, deplasarea unui dinte îi poate destabiliza rădăcinile, ba mai mult: migrarea lui va împiedica realizarea unor implanturi sau lucrări corecte în viitor, ceea ce va impune îndreptarea dinților cu aparat dentar”, spune specialistul ortodont.

Parodontoza

Dinții migrați, înclinați nu mai primesc forțele în axul lor normal, ceea ce produce retractia gingivală, osoasă și pungile parodontale. În plus, forța masticatorie va suprasolicita dinții rămași, cu atât mai mult cu cât aceștia sunt mai puțini.

Carii

Dinții

Te-ar mai interesa: Sfântul Andrei, tradiții, obiceiuri și supersitiți...

înclinați nu mai pot fi periați corespunzător și, astfel, apar cariile dentare.

“Este ușor ca bacteriile să se adune în spațiul în care s-a aflat dintele lipsă și la fel de ușor este ca această zonă să fie neglijată în timpul rutinei de îngrijire dentară, tentația fiind de a ne concentra pe periajul dinților. Înlocuirea dintelui lipsă va favoriza o igienă orală mai eficientă, prevenind apariția halitozei sau a gingivitei”, spune doamna doctor Mihaela Dan.

Dificultăți de vorbire

Dinții sunt foarte importanți pentru capacitatea unei persoane de a vorbi și de a comunica eficient.

“Oamenii folosesc dinți pentru a forma anumite cuvinte și a le pronunța în mod corespunzător, observandu-se că cei care au pierdut unul sau mai mulți dinți tind să aibă dificultăți de vorbire, ceea ce poate fi extrem de frustrant. Deși, în general, fonația se adaptează destul de repede după extracția unui dinte, unele sunete pot fi modificate”, explică specialistul ortodont.

Schimbarea aspectului facial

Atunci când dinții din zona laterală lipsesc în număr mare, obrajii se înfundă, etajul inferior al feței scade, producând un aspect îmbătrânit.

Atrofierea oaselor

În același mod în care exercițiile fizice ajută la menținerea tonusului muscular, masa osoasă a maxilarului este menținută prin stimularea mestecării și muscăturii. Când lipsește un dinte, zona osului unde a fost inițial localizat dintele nu mai primește o astfel de stimulare și începe să dispară, un proces numit resorbție osoasă.

Așadar, un dinte lipsă poate avea consecințe grave asupra sănătății, aspectului fizic și vieții de zi, fapt pentru care înlocuirea lui este absolut necesară, indiferent că vorbim de un dinte frontal sau nu. Din fericire, astăzi există diferite opțiuni prin care această problemă poate fi rezolvată, de la implantul dentar, standardul de aur pentru această problemă, și până la formele mai tradiționale de tratament – punțile dentare și protezele mobile.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor.

Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri

Ultimele stiri