Sari la conținut

Ai ochi albaștri? Ești SPECIAL: descoperirea care schimbă totul

ochi albastri
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Descoperire uimitoare despre oamenii cu ochi albaștri

Ai ochi albaștri? Potrivit unui studiu, cercetătorii cred acum că ochii albaștri au început cu o singură persoană care a transmis o mutație genetică care s-a răspândit în întreaga lume. Cu alte cuvinte, toți cei cu ochi albaștri au un singur strămoș comun.

Oamenii de știință susțin că, până acum aproximativ 10.000 de ani, se crede că toată lumea din lume avea ochi căprui. Acum, se estimează că 8-10% dintre oamenii din lume au ochi albaștri. Cum s-a ajuns asta?

Oamenii aveau inițial ochi căprui. Descoperirea care schimbă totul

În 2008, cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga au examinat exact mutația genetică care a dus la ochi albaștri în urmă cu toți acești ani. Cercetarea lor a fost publicată în The Journal of Human Genetics.

Potrivit Science Daily, autorul principal al studiului, profesorul Hans Eiberg, a explicat că oamenii aveau inițial ochi căprui, iar o mutație genetică a „dezactivat” capacitatea de a produce ochi căprui – ducând la unii oameni să aibă ochi albaștri.

Comunicatul de presă a precizat că gena afectată, gena OCA2, reglează pigmentul maro al ochilor. Dacă gena OCA2 ar fi fost complet distrusă sau „dezactivată”, atunci oamenii afectați ar fi lipsiți de melanină în părul, ochii sau culoarea pielii (o afecțiune cunoscută sub numele de albinism).

Dar cu mutația specifică, corpul are o capacitate limitată de a produce melanină în iris, rezultând un iris albastru, mai degrabă decât un iris maro. Mutația genetică nu este o trăsătură pozitivă sau negativă.

După cum a explicat Eiberg, mutațiile pot afecta lucruri precum pistruii, modelele de chelie, culoarea părului și multe altele.

„Pur și simplu arată că natura amestecă constant genomul uman, creând un cocktail genetic de cromozomi umani și încercând diferite schimbări în timp ce face acest lucru”, a spus Eiberg. 

7000-year-old earliest blue eyed human - NZ Herald

Toți oamenii care au ochii albaștri sunt rude

Potrivit Colegiului Medicilor din Philadelphia, cercetătorii au studiat ADN-ul mitocondrial al indivizilor cu ochi albaștri din diferite țări, precum Iordania, Danemarca și Turcia. Cercetătorii au descoperit că peste 97% dintre persoanele cu ochi albaștri din studiu au împărtășit un singur haplotip – o grupare de variante genomice care sunt de obicei moștenite.

Din acest motiv, cercetătorii cred că mutația este transmisă genetic, ceea ce înseamnă că toți cei cu ochi albaștri sunt rude.

„Din aceasta, putem concluziona că toți indivizii cu ochi albaștri sunt legați de același strămoș. Ei au moștenit același comutator în același loc din ADN-ul lor”, a mai spus Hans Eiberg.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel