Sari la conținut

Alergia la veninul de albine poate pune viața în pericol! Medic, despre măsurile de prim ajutor

Pentru majoritatea oamenilor, o înțepătură de albină are ca efect durerea și iritarea temporară la locul înțepăturii. Însă pentru alții, înțepăturile de albină sau viespe provoacă o reacție alergică.

În ciuda atitudinii superficiale a oamenilor față de înțepăturile de albină sau de viespe, există anumiți pacienți care sunt expuși unui risc enorm.

Medicii spun  aceste persoane sunt adesea în pericol, mai ales dacă au la îndemână mijloacele de acordare a primului ajutor. Veninul de albine este secretat de glandele specializate ale albinelor lucrătoare și ale mătcilor.

Persoanele hipersensibile, care nu sunt la primul contact cu veninul acestor insecte vor prezenta prurit generalizat, urticarie, dispnee, wheezing, greata sau crampe abdominale.

Atenţie la reacțiile mai întârziate!

„Când vorbim despre înțepăturile de albină, ne referim mai ales la persoanele alergice. În cazul acestora, pot apărea reacții rapide, în aproximativ 10-15 minute. Totodată, există pacienți care prezintă reacții mai întârziate, ce apar chiar și la 60 de minute de la înțepătură.

Citeste si:

Pentru aceste cazuri, foarte grave, este bine să existe un EpiPen cu adrenalină, ce poate fi utilizat de persoanele alergice. Aceste persoane își pot administra, în coapsă, prin autoinjectare. În acest sens, instruirea poate fi făcută de către medicul de familie.

Dacă persoana respectivă se află într-o zonă îndepărtate, pe munte, de exemplu, și nu are la îndemână acel EpiPen, se poate apela la cricotiroidotomie, însemnând o incizie la nivelul gâtului, pentru eliberarea căilor respiratorii”, a transmis prof. dr. Diana Cimpoeșu, coordonator UPU-SMURD Iași, potrivit Adevarul.

Mai mult decât atât, și în cazul în care o persoană nu este alergică la venin, înțepătura trebuie tratată cu seriozitate. „În cazul înțepăturii de albină pot fi reacții limitate, care nu necesită prezentarea la medic. Este vorba despre durere și înroșire locală. Astfel, se spală zona cu apă și săpun și se iau antihistaminice care se eliberează fără rețetă, la farmacie.

Totodată, dacă reacția este extinsă, pacientul poate apela la ajutorul medicului de familie, în regim de urgență”, a mai specificat prof. dr. Diana Cimpoeșu.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.