Sari la conținut

Alimente de evitat la micul dejun

Micul dejun este una dintre cele mai importante mese ale zilei. Cu toate acestea, tot mai mulţi români nu îşi fac timp să mănânce dimineaţa. Asta înseamnă că îşi pun în pericol greutatea, fiindcă vor avea poftă mai mare de mâncare în a doua parte a zilei şi vor fi tentaţi de o cină copioasă. Nutriţionistul Eduard Adamescu vă sfătuieşte să nu săriţi peste masa de dimineaţă şi să vă compuneţi meniuri sănătoase. Cerealele, laptele, brânzeturile şi fructele sunt o variantă de mic dejun sănătos. Feriţi-vă, în schimb, de hamburgeri şi de dulciuri.
1 Hamburgerii. Nu este bine să-i mâncaţi dimineaţa, deoarece furnizează aparent energie. În realitate, veţi avea o digestie greoaie, pentru că ficatul va prelucra greu carnea tocată şi conţinutul plin de lipide. „Fructele, sucurile de fructe şi cerealele eliberează mai uşor energie“, specifică medicul nutriţionist Eduard Adamescu. Alimentaţia fast-food este bine să o evitaţi nu doar la mesele de dimineaţă, ci şi în cadrul celorlalte mese ale zilei, întrucât este de o calitate incertă, atrag atenţia medicii nutriţionişti. De acestea nu ar trebui să se atingă persoanele cu diabet zaharat, hipertensiune, sindrom metabolic.

2 Brioşele, pateurile, cornurile cu ciocolată. Din cauza conţinutului mare de zahăr, aceste produse de patiserie nu sunt recomandate dimineaţa celor care doresc să slăbească. Pot fi consumate ocazional şi nu sunt interzise copiilor care au un metabolism rapid. Totuşi, dacă doriţi să consumaţi astfel de produse, este mai bine să faceţi asta dimineaţa, nu seara.

3 Gogoşile.
Pe lângă faptul că au un conţinut mare de zahăr, gogoşile sunt prăjite. „Au calorii multe şi compuşi toxici eliberaţi în timpul procesului de prăjire“, explică medicul nutriţionist Eduard Adamescu. De aceste produse ar trebui să se ferească persoanele cu probleme de greutate.

4 Prăjiturile.
Sunt de evitat în special cele cu cremă. Dacă totuşi simţiţi nevoia de a mânca ceva dulce la micul dejun, este mai bine să alegeţi derivatele din fructe, cum ar fi salatele, compoturile şi tartele.

5 Ruladele.
Cele din comerţ, fie că sunt umplute cu cremă dulce ori cu carne de porc sau pui, sunt nesănătoase. Conţin grăsimi ascunse şi au multe calorii. „Dacă vă orientaţi spre produsele de acest gen, făcute în casă, cu aluat pregătit în cuptor, alegeţi o variantă mai bună“, precizează medicul nutriţionist Eduard Adamescu. Specialistul vă sfătuieşte să mâncaţi ocazional astfel de produse şi să mizaţi pe micul dejun compus din şuncă slabă, roşii, pâine neagră ori cu seminţe, iaurt sau lactate slabe.

6 Chiftelele şi zacusca.
Sunt alimente grele, care încarcă mult tubul digestiv. „Nu oferă acelaşi conţinut energetic precum alimentele uşoare. Este bine să se ferească de ele în special persoanele care au probleme cu colecistul“, recomandă medicul Eduard Adamescu.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel