Sari la conținut

Alimente recomandate și nutrienți esențiali în caz de tiroidită Hashimoto. Ameliorează simptomele și ajută la slăbit

Tiroidita Hashimoto
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Tiroidita Hashimoto, afecțiune cronică

Tiroidita Hashimoto este cea mai frecventă afecțiune autoimună și principala cauză de hipotiroidism sau tiroidă subactivă. Mai este numită și boala lui Hashimoto sau tiroidită autoimună. 

Glanda tiroidă joacă un rol major în reglarea metabolismului, a hormonilor și a temperaturii corpului. Când o persoană suferă de  tiroidită Hashimoto, tiroida sa este inflamată cronic și nu poate funcționa la fel de bine ca o tiroidă sănătoasă.

Tiroida încetinește sau oprește adesea producerea de hormoni esențiali, ducând la:

  • creșterea în greutate,
  • pielea uscată,
  • căderea părului,
  • oboseală,
  • constipație,
  • sensibilitatea la frig.

Nu există o singură dietă care să fie eficientă pentru orice persoană cu tiroidită Hashimoto, ci rste necesară o abordare individualizată a nutriției.

Unele dovezi clinice au arătat că următoarele diete au ajutat unele persoane cu Hashimoto în ameliorarea simptomelor:

  • dieta fără gluten,
  • dietă fără zahăr,
  • dietă Paleo,
  • dieta fără cereale,
  • dietă fără lactate,
  • dieta paleo modificată autoimună,
  • dieta cu indice glicemic scăzut.

Dieta fără gluten sau fără cereale

Multe persoane cu tiroidită Hashimoto au, de asemenea, sensibilități alimentare, în special la gluten. Nu există cercetări actuale care să susțină o dietă fără gluten pentru toate persoanele cu boala Hashimoto, cu excepția cazului în care au și boală celiacă.

Cu toate acestea, într-un sondaj efectuat pe 2232 de persoane cu tiroidită Hashimoto, 76% dintre respondenți credeau că sunt sensibili la gluten. Respondenții au menționat constipație, diaree, crampe, balonare, greață, reflux, gaze, dureri de cap, oboseală și ”ceață” cerebrală ca simptome ale intoleranței la gluten. 

Dintre respondenți, 88% dintre cei care au încercat o dietă fără gluten s-au simțit mai bine. Mulți oameni au raportat, de asemenea, îmbunătățiri în ceea ce privește digestia, starea de spirit, nivelul de energie și reducerea greutății corporale.

Dietele fără gluten elimină toate alimentele care conțin gluten – o proteină care se găsește în grâu, orz, secară și alte cereale.

Glutenul se găsește frecvent în paste, pâine, produse de patiserie, bere, supe și cereale. Cel mai bun mod de a evita glutenul este să vă concentrați asupra alimentelor care nu conțin gluten, în mod natural, precum legumele, fructele, carnea slabă, fructele de mare, fasolea, leguminoasele, nucile și ouăle.

Dieta fără cereale

O dietă fără cereale este foarte asemănătoare cu cea fără gluten, cu excepția faptului că și cerealele fără gluten sunt interzise. Acestea includ:

  • quinoa,
  • mei,
  • ovăz,
  • hrişcă

Cu toate acestea, există puține dovezi care să arate că excluderea cerealelor fără gluten este benefică pentru sănătate. Eliminarea acestora poate elimina, de asemenea, fibrele și alte surse de nutrienți esențiali, cum ar fi seleniul, care sunt importante pentru persoanele cu tiroidita Hashimoto.

Dieta Paleo sau Paleo Autoimună

Dieta Paleo încearcă să imite tiparele de mâncare ale strămoșilor noștri, punând accent pe alimente întegrale, neprelucrate.

Cerealele, produsele lactate, cartofii, fasolea, lintea, zahărul rafinat și uleiurile rafinate nu sunt permise. E încurajat consumul de carne de la animlale hrănite cu iarbă, consumul de legume, de nuci (cu excepția arahidelor), de semințe, de fructe de mare și de grăsimi sănătoase, cum ar fi avocado și uleiul de măsline.

Dieta Autoimună Paleo (AIP) are ca scop reducerea alimentelor care pot provoca inflamații și leziuni intestinale. Începe cu principiile de bază ale dietei Paleo, dar exclude roșiile, ouăle, nucile și semințele.

Dieta cu indice glicemic scăzut

Dieta cu indice glicemic scăzut se bazează pe un indice care măsoară modul în care fiecare aliment afectează nivelul de zahăr din sânge.  Unele persoane cu diabet de tip 2 folosesc această dietă; dieta poate reduce riscul de boli de inimă și poate ajuta la slăbit.

Dieta bogată în nutrienți

O dietă densă în nutrienți se concentrează pe alimente întegrale, fructe și legume colorate, grăsimi sănătoase, proteine slabe și carbohidrați fibroși. Alimentele includ:

  • verdețuri, cum ar fi varza și spanacul;
  • pește gras, inclusiv somon;
  • o varietate de legume colorate, cum ar fi varza de Bruxelles, broccoli, morcovi, sfeclă și ardei roșu, galben și portocaliu;
  • fructe, inclusiv fructe de pădure, mere și banane;
  • grăsimi sănătoase, inclusiv avocado și nuci;
  • proteine slabe, inclusiv tofu, ouă, nuci, fasole și pește;
  • alimente fibroase, inclusiv fasole și alte leguminoase

Condimentele antiinflamatoare precum curcuma, ghimbirul și usturoiul sunt, de asemenea, încurajatoare.

Nutrienți esențiali pentru hipotiroidism

Cercetările sugerează că anumiți nutrienți joacă, de asemenea, un rol important în tiroidita Hashimoto.

Vitamina D

Mai multe studii au descoperit o legătură între nivelurile scăzute de vitamina D și tiroidita Hashimoto. Într-un studiu efectuat pe 218 de persoane cu tiroidită Hashimoto, 85% aveau niveluri insuficiente de vitamina D.

Orice persoană diagnosticată cu tiroidită Hashimoto ar trebui să își testeze nivelul de vitamina D. Vitamina D poate fi produsă în organism în timpul expunerii la soare sau poate fi obținută din alimente sau suplimente.

Cum mulți adulți își petrec acum majoritatea timpului  în interior, nivelurile scăzute de vitamina D devin din ce în ce mai frecvente.

Potrivit Institutului Național pentru Sănătate din UK (NIH), „aproximativ 5-30 de minute de expunere la soare între orele 10:00 și 15:00 cel puțin de două ori pe săptămână cu fața, brațele, picioarele sau spatele descoperite și fără protecție solară duce la o cantitate suficientă de vitamina D. ”

Dacă nu este posibilă expunerea la soare consecventă, este o idee bună să luați suplimente, deoarece foarte puține alimente conțin cantități adecvate de vitamina D.

Cele mai bune surse alimentare de vitamina D includ:

  • ulei de ficat de cod,
  • pește-spadă,
  • somon,
  • ton,
  • suc de portocale fortificat,
  • lapte fortificat,
  • sardine,
  • ciuperci.

Seleniu

Nivelurile scăzute de seleniu sunt frecvente la multe persoane cu tiroidită Hashimoto. Seleniul este un mineral esențial important pentru funcția creierului, imunitate și fertilitate.

Cea mai mare cantitate de seleniu găsită în organism este stocată în glanda tiroidă. Mai multe studii au arătat că suplimentarea cu seleniu poate fi benefică pentru persoanele cu disfuncție tiroidiană.

Cele mai bune surse alimentare de seleniu:

  • nuci braziliene
    halibut,
  • ton,
  • stridi,
  • sardine,
  • homar,
  • ficat,
  • carne de vită,
  • seminte de floarea soarelui,
  • ouă.

Alimente de evitat

Fiecare persoană este diferită, dar unii pacienți cu tiroidită Hashimoto au raportat ameliorarea simptomelor atunci când evită:

  • alimente cu gluten,
  • alimente cu zahăr rafinat sau adăugat,
  • hrană procesată.

Dacă vă gândiți să urmați o dietă fără gluten, puteți discuta cu medicul ca să testați dacă aveți intoleranță la această proteină. Așa veți ști sigur dacă obțineți beneficii cu o dietă fără gluten.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel