sâmbătă, mai 21, 2022

Studiile arată că 10 % din populația lumii suferă de litiază biliară sau pietre la fiere. Procentajul persoanelor care au dischinezie biliară este mult mai mare. O astfel de criză înseamnă de cele mai multe ori dureri insuportabile.

Alimentul ideal, în crizele de fiere. De ce e benefic? Se digeră ușor și nu balonează

Pâinea prăjită are un rol foarte important, dacă alegi sortimentul corect. Îți asigură necesarul de fibre și carbohidrați, substanțe nutritive esențiale, energie, pentru a ține la distanță fluctuațiile glicemiei, dar este și alimentul ideal, în crizele de fiere.

Te-ar mai interesa: Prof. Dr. Leon Dănăilă despre rolul autosugestiei ...

Există însă o diferență și, totodată, un avantaj. Pâinea prăjită se digeră mult mai ușor și nu produce balonare. Motiv pentru care este frecvent indicată după crizele biliare.

Alimentul ideal, în crizele de fiere. De ce e benefic? Se digeră ușor și nu balonează

Benefice ale pâinii prăjite:

Recomandată și diabeticilor – potrivit livestrong.com, prin prăjire scade conținutul de grăsime și, implicit, indicele glicemic, aspect important pentru persoanele care trebuie să își țină sub control nivelul glicemiei.

Ameliorează diareea – pâinea prăjită este deseori indicată în cazul celor care au stomacul deranjat ca urmare a unei toxiinfecții alimentare. Alte alimente utile în astfel de situații sunt bananele, orezul și piureul de mere sau merele coapte.

Te-ar mai interesa: Ziua Mondială a Albinei 2022: Cum beneficiază sănă...

Remediu pentru stări de greață și vărsături – o felie de pâine prăjită unsă cu puțin unt poate fi un remediu util în cazul în care te confrunți cu astfel de probleme.

Sursă de energie

Pâinea prăjită conține amidon cu indice glicemic redus

Pâinea prăjită, o sursă perfectă de energie fără exces de calorii. Din acest motiv este indicată la micul dejun, considerat cea mai importantă masă a zilei.

Te-ar mai interesa: Ce să NU spui sau să NU faci în preajma unei perso...

Pâinea prăjită poate deveni toxică în anumite condiții

„Atunci când prăjești pâinea prea mult timp și la temperaturi mari (peste 120 de grade Celsius), fie că o pui într-o tigaie sau într-un toaster, se formează acrilamida.

Această substanță este puternic oxidantă, mutagenă și neurotoxică, rezultând din combinarea amidonului sau a altor poliglucide, la temperaturi înalte, cu acroleina. Acrilamida este o substanță cancerigenă și se poate găsi în cartofii prăjiți, produsele de patiserie sau semipreparate. Se recomandă ca pâinea să fie prăjită până la culoarea aurie, nicidecum până la culoarea maro spre negru”, spune drd. nutriționist Oana Bogdana Greblă, potrivit csid.ro.

Te-ar mai interesa: Beneficiile secrete pentru sănătate ale orezului a...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private