Alimentul miraculos care nu trebuie să lipsească de pe masă! E leguma care are mai mult fier decât carnea

Fierul este un mineral de care organismul are nevoie pentru creștere și dezvoltare. Corpul tau foloseste fier pentru a produce hemoglobina, o proteina din globulele rosii care transporta oxigenul de la plamani in toate partile corpului, si mioglobina, o proteina care furnizeaza oxigen muschilor. Corpul tău are nevoie și de fier pentru a produce niște hormoni.

Fierul se găsește în mod natural într-o varietate de alimente, cum ar fi carnea slabă, fructele de mare, lintea și spanacul. Fierul poate fi adăugat și la produsele alimentare prin procesul de fortificare și, în plus, este disponibil ca supliment alimentar.

O legumă bogată în fier, excelentă pentru organism

Aportul insuficient de fier nu provoacă simptome evidente pe termen scurt, deoarece organismul nostru folosește fierul stocat în mușchii, ficatul, splina și măduva osoasă. Cu toate acestea, anemia cu deficit de fier (IDA) poate apărea atunci când nivelul de fier stocat în organism este scăzut.

IDA se caracterizează prin concentrație scăzută de hemoglobină, fracțiune de volum scăzută a celulelor roșii din sânge și dimensiune medie mică a globulelor roșii. Simptomele IDA includ tulburări gastro-intestinale, slăbiciune și probleme de concentrare și memorie. În plus, pacienții cu IDA au o capacitate redusă de a lupta împotriva infecțiilor, de a lucra și de a face exerciții fizice în mod eficient și au o capacitate redusă de a-și controla temperatura corpului.

Restul acestei secțiuni se va concentra în mod special pe rolul fierului și al IDA la femeile însărcinate, sugari și copii mici, precum și la persoanele cu anemie de boli cronice.

  • Femei însărcinate: cantitatea de sânge din corpul unei femei crește în timpul sarcinii, ceea ce crește cantitatea de fier necesară atât pentru femeia însărcinată, cât și pentru făt. Aportul insuficient de fier în timpul sarcinii nu numai că crește riscul femeii de apariție a IDA, dar crește și riscul viitorului ei copil de greutate mică la naștere, naștere prematură, rezerve scăzute de fier și tulburări de dezvoltare cognitivă și comportamentală. Studiile controlate randomizate au demonstrat că suplimentarea cu fier poate preveni IDA la femeile însărcinate și poate preveni, de asemenea, consecințele adverse asociate la sugari.
  • Sugari: IDA în timpul sugarului poate duce la efecte adverse asupra neurodezvoltării și este, de asemenea, asociată cu concentrații mai mari de plumb în sânge. Sugarii născuți au rezerve adecvate de fier pentru primele patru până la șase luni de viață, dar copiii cu greutate mică la naștere și prematuri sunt expuși riscului de deficiență de fier la naștere din cauza rezervelor mai mici de fier. Până la vârsta de 6 luni, totuși, un sugar hrănit exclusiv cu lapte uman va avea nevoie de o sursă externă de fier, în afară de laptele uman. O sursă alimentară complementară de fier care începe la aproximativ 6 luni este deosebit de importantă pentru sugarii hrăniți cu lapte uman, deoarece conținutul de fier al laptelui uman este scăzut și aportul de fier al mamei în timpul alăptării nu crește continutul acestuia.
  • Anemia bolilor cronice: Anumite boli cronice pot provoca anemie a bolii cronice, care este al doilea tip de anemie cel mai frecvent după IDA. Aceste boli, inclusiv artrita reumatoidă, bolile inflamatorii intestinale și unele tipuri de cancer, în cele din urmă deturnează fierul din circulația sângelui către locurile de depozitare, limitând cantitatea de fier disponibilă pentru producerea de globule roșii. Terapia principală pentru acest tip de anemie este tratamentul bolii de bază; Suplimentarea cu fier este uneori utilizată atunci când tratamentul nu este posibil, dar utilizarea sa în acest caz este controversată deoarece poate crește riscul de infecție și evenimente cardiovasculare și ar putea duce, de asemenea, la leziuni tisulare, potrivit foodinsight.org.
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Doctorul Oana Cuzino a dezvăluit pe site-ul că „legumele frunzoase, precum spanacul – preferatul lui Popeye marinarul – conțin foarte mult fier. 3 căni de spanac conțin 18 mg de fier, iar o salată de spanac este suficientă pentru a întruni necesarul zilnic de fier”.

Spanacul, sursă bogată de fier

„În comparație cu carnea roșie, spanacul are chiar ceva mai mult: 100 g de spanac conțin 2,7 mg de fier față de 2,6 mg găsite în 100 g de carne. Diferența este, însă, că fierul din alimentele de origine animală are o absorbție mai mare în organism decât fierul din surse vegetale/legume, însă nu vine la pachet cu creșterea lipidelor în sânge sau acumularea de homocisteină”, a mai scris Oana Cuzino pe doc.ro.

Recent Posts

Ce acte să depui ca să primești bani în plus la pensie, în funcție de vârsta pensionării

Ce acte să depui ca să primești bani în plus la pensie. Numeroși pensionari sunt…

26 de minute ago

Tipurile de cancer care se moștenesc cel mai frecvent

Ce tipuri de cancere se moștenesc. Cancerul, una dintre cele mai temute boli ale secolului…

56 de minute ago

Cel mai încărcat energetic loc din România. Cei care ajung acolo se revigorează brusc și se pot vindeca de boli

Locul din România cu cea mai puternică încărcătură energetică se numește Gura De Rai, iar…

o oră ago

Alimente bogate în estrogen natural benefice pentru femeile la menopauză

Estrogen natural. După 45 de ani, femeile se apropie de menopauză și au nevoie de…

2 ore ago

DNA a anunțat că IPS Teodosie a fost trimis în judecată pentru corupție

IPS Teodosie, trimis în judecată pentru corupție. Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului a fost trimis în…

2 ore ago

Medic: Lipsa acestor două vitamine poate cauza varice și vânătăi

Varice, vene sparte și vânătăi pe picioare din senin. Nu-ți amintești de vreo lovitură puternică,…

3 ore ago

Citeste si: