Sari la conținut

„Altfel trece timpul în război”, spune Olena Zelenska, soția președintelui Zelenski. Mesajul ei care marchează o lună de la începutul războiului, cutremurător

A trecut o lună de când conflictul ruso-ucrainean a început și Vladimir Putin a dezlănțuit primul atac. Totuși, ucrainenii nu sunt dispuși să renunțe la țara lor, iar președintele Zelenski se asigură că îi susține în acest scop.

Pentru oamenii obișnuiți, o lună poate să fie o un interval scurt de timp. Pentru Ucraina, în acest timp. marchează pierderea a sute de vieți de civili, soldați și plecarea a zeci de mii ce ucraineni în țările vecine.

Totuși, familia prezidențială din Ucraina le-a spus oamenilor că nu își vor părăsi țara, deși sunt ținta principală.

Olena Zelenska, mesaj dureros care marchează o lună de la începutul războiului

Timpul zboară altfel în război. Am îmbătrânit cu zece ani. Am învăţat să diferenţiem sunetele artileriei, am întâlnit criminali de război care ucid civili în mod deliberat”, a spus Olena, notează okmagazine.ro.

Acum exact o lună, ne-au trezit sunetele exploziilor care nu s-au oprit de atunci. Ne-am trezit într-o realitate diferită în care războiul a intrat în casele noastre. Timpul zboară altfel în război. Am îmbătrânit cu zece ani. Am învăţat să diferenţiem sunetele artileriei care sosesc în timpul bombardamentelor.

Citeste si:

Nu ne-am confruntat doar cu un agresor rus, ci am întâlnit criminali de război care ucid civili în mod deliberat. Ei ucid copii – 121 de copii morţi – 121 de răni în inimile noastre care nu se vor vindeca niciodată. Civilii ucişi de bombardamentele inamicilor zac în gropile comune de la Mariupol, Irpen, în curţile propriilor noastre case. Sute de mii de oameni ai noştri sunt lipsiţi de orice mijloc de comunicare de către inamic – în subsolurile regiunilor Mariupol, Kiev şi Harkov.

Peste zece milioane de refugiaţi au fost forţaţi să se mute în alte regiuni sau ţări. Oamenii care aveau case, locuri de muncă şi planuri au pierdut totul – şi acum depind de ajutorul umanitar. Treisprezece spitale distruse şi 246 de spitale bombardate reprezintă de asemenea vieţile cuiva cărora le-a fost luat dreptul de a primi tratamentul necesar. Şase medici au fost ucişi, iar şaisprezece au fost răniţi”, este statistica crudă pe care a publicat-o prima-doamnă a Ucrainei.

„Nimeni nu vrea să renunțe”

Totuşi, medicii noştri continuă să salveze vieţi chiar şi în aceste condiţii dure. Şi peste 15.000 de bebeluşi s-au născut în subsolurile spitalelor. 291 de şcoli au fost avariate sau demolate. Cu toate astea, copiii noştri învaţă în adăposturi pentru că vor avea nevoie de cunoştinţe în viaţa lor paşnică, pe care, fără îndoială, o vor avea în curând. Cât timp trăim, există întotdeauna acel „încă”. Atât timp cât vom trăi, putem reconstrui ceea ce a fost distrus; putem vindeca suferinţa şi să devenim versiuni mai bune şi mai puternice ale noastre. Aşa că, trebuie să trăim!”, spune Olena Zelenska.

„Am învățat cum să ne unim”

Luna aceasta am descoperit ceva despre noi. Am învăţat cum ne unim într-o clipă şi să ripostăm. Cât de altruist ajutăm şi împărtăşim puţinul pe care îl avem. Că nu renunţăm niciodată. Am dovedit cât de mult ne iubim familiile şi prietenii. Cât de mult preţuim oraşele şi străzile noastre iubite. Cu câtă pasiune ne iubim ţara. Şi că toţi suntem ucraineni – indiferent de regiune, naţionalitate sau limbă”, adaugă ea.

Olena Zelenska, mulțumiri ucrainenilor și Europei

Vreau să mă înclin în faţa voastră tuturor – indiferent dacă purtaţi în prezent o armă sau un copil. Pentru că voi sunteţi cei care salvaţi Ucraina şi întreaga Lume: acest război este la marginea Europei. Mulţumesc lumii şi Europei, care înţelege asta şi au devenit gardieni pentru femeile şi copiii noştri. Încă auzim exploziile la ferestrele noastre. Dar curând, ele vor deveni focuri de artificii victorioase”, a încheiat Olena Zelenska.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.