vineri, septembrie 30, 2022

Autoritățile au făcut luni seara un anunț despre nivelul de radiații din România în contextul bombardării repetate a centralei nucleare de la Zaporojie, situată în Ucraina, la doar 500 de km. de granița cu țara noastră.

Măsurătorile efectuate la nivel naţional confirmă valori normale ale nivelului de radiaţii, a anunţat luni Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN), în contextul informaţiilor apărute în spaţiul public privind centrala nuclearoelectrică Zaporojie din Ucraina.

Te-ar mai interesa: Octombrie începe cu ploi, fulgere, frig. Când se î...

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a cerut luni ca inspectorii internaţionali să aibă acces la centrala nucleară de la Zaporojie după ce Ucraina şi Rusia s-au acuzat reciproc că au bombardat cel mai mare obiectiv atomic din Europa în weekend.

„Orice atac la o centrală nucleară este un act sinucigaş”, a declarat Guterres într-o conferinţă de presă în Japonia.

Nivel de radiații este normal în România

De asemenea, CNCAN menţionează că sistemul de monitorizare a radioactivităţii mediului de pe teritoriul Ucrainei funcţionează normal şi nu indică depăşiri peste valorile normale.

„CNCAN, prin Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă, urmăreşte în permanenţă evoluţia situaţiei din punct vedere al monitorizării radiologice”, se arată în comunicatul instituţiei.

Te-ar mai interesa: Taina Spovedaniei se schimbă, după scandalul Visar...

Specialiştii din Laboratorul Naţional de Referinţă Radioactivitate verifică datele monitorizate 24/7 şi le transmit Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, astfel încât să se asigure o informare promptă a factorilor de decizie naţionali şi internaţionali, precum şi a populaţiei.

Președintele Volodimir Zelenski a acuzat în weekend armata Rusiei de atacuri asupra centralei nucleare.

Te-ar mai interesa: Prințul George, replică regală pentru un coleg car...

„Nu există vreo naţiune în lume care să se poată simţi în siguranţă atunci când un stat terorist trage asupra unei centrale nucleare”, a spus el într-un mesaj video adresat ucrainenilor.

“Am vorbit astăzi cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel. L-am informat cu privire la situaţia de pe câmpul de luptă, despre ameninţarea creată de Rusia prin atacul la centrala nucleară Zaporojie.

Te-ar mai interesa: Obiecte pe care să nu le ții niciodată în casă. Al...

Nu există vreo naţiune în lume care să se poată simţi în siguranţă atunci când un stat terorist trage asupra unei centrale nucleare. Doamne fereşte, dacă se întâmplă ceva ireparabil, nimeni nu va opri vântul care va împrăştia contaminarea radioactivă.

Drept urmare, este necesar chiar acum un răspuns principial al comunităţii internaţionale după aceste atacuri ale Rusiei asupra centralei nucleare Zaporojie, cea mai mare din Europa”, a mai spus Volodimir Zelenski.

Te-ar mai interesa: Alexandru Rafila: Un comportament responsabil al f...

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private