Sari la conținut

Anunțul momentului! Alexandru Rafila, după dublarea numărului de cazuri Covid: „Există o eludare a răspunsului imun chiar și la cei vaccinați”. Care sunt recomandările MS și când se preconizează vârful noului val

Anunțul momentului! Alexandru Rafila, după dublarea numărului de cazuri Covid: „Există o eludare a răspunsului imun chiar și la cei vaccinați”. Care sunt recomandările MS și când se preconizează vârful noului val.

În ultima săptămână, numărul infectărilor aproape s-a dublat faţă de săptămâna precedentă (20 – 26 iunie), când s-au înregistrat 3.974 de cazuri.

Potrivit Ministerul Sănătății, în perioada 27 iunie – 3 iulie, au fost înregistrate un număr de 7.726 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2.

Alexandru Rafila, după dublarea numărului de cazuri Covid: „Există o eludare a răspunsului imun chiar și la cei vaccinați”

În acest context, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunțat în cadrul unei conferințe susținute luni, 4 iulie, că numărul cazurilor se află într-o continuă creştere, motiv pentru care, în luna august, va fi înregistrat vârful noului val de îmbolnăviri.

De asemenea, Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, mai anunță că românii vaccinați nu mai sunt protejați de infectarea cu coronavirus. Mai mult, infectările sunt în creștere și România se va confrunta cu un nou val de infectări la finele lunii august.

„A început o creștere cu 80% în săptămâna 26 iunie – 3 iulie. Decesele au fost relativ puține e vorba de valori săptămânale. Evoluția din ATI nu pune probleme, dar a crescut numărul de cazuri.

Numărul de cazuri internate în secții a crescut mult, mult mai lent. Rata de pozitivitate a crescut a cu 50% față de săptămâna precedenta.

Tulpina Omicron este în continuare dominantă, 100% din secvențieri sunt cu Omicron. Nu există dovezi privind o severitate mai mare. Reinfecțiile cu BA5 sunt frecvente inclusiv pentru persoanele care au trecut prin boală cu Omicron. Avem circa 20% reinfecții.

Având în vedere că au trecut șase luni de la valul inițial, chiar și cei vaccinați cu trei doze, e clar că există o eludare a răspunsului imun chiar și la cei vaccinați, așa că estimăm o creștere în curând”, a declarat Rafila.

Recomandări de protecție împotriva Covid

  • Purtați masca de protecție în: mijloacele de transport în comun, spațiile închise aglomerate, inclusiv în unitățile sanitare, universități, after-school-uri.
  • Evitați spațiile aglomerate închise!
  • Spălarea mâinilor cu apă și săpun ori substanțe antiseptice este esențială!
  • Mijloacele de transport în comun și unitățile de interes public trebuie igienizate periodic în continuare!
  • Dacă apar simptome de îmbolnăvire, trebuie să vă testați, mergeți la medicul de familie, în centrele de evaluare și tratament sau la Unitățile de Primiri Urgențe pentru a primi medicația adecvată. Nu luați medicamente fără recomandarea medicului!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.