Sari la conținut

Atenție! Mâncărimea cronică poate fi un semn al acestui cancer terminal. Nu ignora semnele

În cele mai multe cazuri, mâncărimea ar putea fi doar un efect al uscăciunii pielii, o reacție alergică sau doar o simplă mușcătură de insectă.

Dar mâncărimea constantă și cronică poate fi, de asemenea, un semn al unei anumite afecțiuni medicale, care poate fi fatală și terminală.

Mâncărimea cronică poate fi un semn al acestui cancer terminal

Potrivit experților în sănătate, mâncărimea pielii, împreună cu alte simptome, poate fi un semn al cancerului pancreatic sau un potențial efect secundar al tratamentului. Potrivit Bibliotecii Naționale de Medicină, cei care suferă de cancer pancreatic cu icter neatenuat se plâng adesea de mâncărime ca fiind cel mai grav simptom.

De obicei, pacienților li se prescriu clorfeniramină, un antihistaminic, și coleistiramină, care leagă sărurile biliare din intestin și ajută la facilitarea excreției acestora. Colestiramina funcționează numai dacă obstrucția biliară este incompletă; nu este foarte gustoasa si poate provoca diaree.

Icterul face ca pielea și ochii să pară galbene din cauza acumulării bilirubinei, o componentă a bilei din organism. Bila este produsă în ficat și eliberată în intestinul subțire printr-un canal, iar în cancerul pancreatic, tumora blochează ficatul să elibereze bilă. În timp ce ficatul continuă să producă bilă, în timp ce canalul este blocat, bila va începe să revină în ficat și, în cele din urmă, va ajunge în sânge. Acest lucru poate provoca mâncărime împreună cu icter.

Plasarea unui stent (un tub conceput pentru a menține un vas sau un pasaj deschis) pentru a desfunda canalul va elimina, în cele mai multe cazuri, mâncărimea, permițând ficatului să revină la funcția sa normală.

Cum să scapi de mâncărime

Profesioniștii din domeniul sănătății recomandă pacienților să caute gestionarea simptomelor și sprijin din timp în astfel de cazuri pentru a evita disconfortul și neplăcerile ulterioare.

Dacă aveți mâncărimi cronice, evitați zgârierea și solicitați imediat asistență medicală. Medicul dumneavoastră vă poate prescrie unele medicamente și loțiuni împotriva mâncărimii, cum ar fi calamina.

Alte lucruri pe care le puteți face pentru a calma mâncărimea sunt:

  • Aplicați comprese reci pe zonele afectate
  • Dușuri calde
  • Hidratați pielea în fiecare zi
  • Folositi detergent de rufe hipoalergenic
  • Purtați haine moi din bumbac

Semne și simptome ale cancerului pancreatic

Cancerul pancreatic își are originea în pancreas, un organ situat în abdomen care ajută organismul să digere alimentele și să le transforme în energie. Majoritatea semnelor și simptomelor cancerului pancreatic sunt vagi și nespecifice, ceea ce poate indica și alte afecțiuni.

Dar dacă acestea sunt predominante, trebuie să consultați imediat un medic.

1. Dureri abdominale sau de spate cronice

2. Pierderea neintenționată în greutate și pierderea poftei de mâncare

3. Icter

4. Greață și amețeli

5. Modificări ale culorii scaunului

Medicii spun că, deoarece pancreasul este un organ mic, mai mult de 80% dintre pacienții cu cancer pancreatic sunt diagnosticați doar atunci când acesta ajunge la un stadiu avansat, care este dificil de vindecat.

Majoritatea pacienților sunt testați pentru cancer pancreatic după ce încep să dezvolte simptome, deoarece sunt disponibile puține teste de screening. Și, din păcate, în acest stadiu, cancerul se răspândește în afara pancreasului în alte părți ale corpului.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: