Sari la conținut

Avertisment Agenția Medicamentului: acest medicament banal poate cauza moartea! Toți românii îl au în casă!

Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) a publicat pe site-ul instituției un comunicat oficial prin care atrage atenția asupra unui medicament pe care toți românii îl au în casă: paracetamolul.

Deși un medicament banal, ce poate fi achiziționat de către oricine de la punctele farmaceutice, consumat în doze mari, paracetamolul este periculos, chiar letal pentru consumator.

Astfel, specialiștii recomandă ca oamenii să sune la 112, dacă au înghițit mai multe pastile decât doza recomandată din acest medicament.

Compania producătoare, împreună cu Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), au lansatun  avertisment privind riscul de supradozaj și de afectare hepatică severă în cazul consumului medicamentului Doreta EP 75 mg/650 mg, comprimate cu eliberare prelungită (clorhidrat de tramadol/paracetamol).

Un medicament banal la îndemâna sinucigașilor

Medicamentul Doreta este, practic, o combinație de două substanțe analgezice (folosite contra durerii), tramadol și paracetamol, care acționează împreună, și este utilizat în tratamentul durerii moderate sau severe, inclusiv la copiii cu vârste peste 12 ani.

„Principala problemă de siguranță în cazul tratamentului cu paracetamol o reprezintă toxicitatea hepatică în urma supradozei, care poate fi letală în lipsa unui tratament adecvat”, se arată în informarea ANMDMR, în care se precizează că paracetamolul este și „medicamentul cel mai frecvent utilizat în scop de autoagresiune cu intenție”.

Cum se manifestă intoxicația cu paracetamol

Intoxicația poate să apară și la 3 – 5 grame de paracetamol și are mai multe stadii:

stadiul inițial (0 – 24 ore după ingestie): anorexie, greaţă, dureri abdominale, letargie, transpiraţii.

stadiul intermediar (24 – 48 ore): dureri în zona ficatului, dureri abdominale generalizate, tahicardie, hipotensiune arterială, ușoară îngălbenire a pielii.

– stadiul hepatic (3 – 4 zile după ingestie): encefalopatie hepatică (confuzie, letargie sau chiar comă), vărsături, icter, sângerări, hipoglicemie, dureri lombare, rinichi sensibili la palpare, pancreatită.

stadiul final (5 – 14 zile după ingestie): deces posibil în 4 – 18 zile, prin insuficienţă hepatică fulminantă sau evoluţie favorabilă. Refacerea ficatului poate dura și 3 luni.

Tratamentul supradozajului cu Doreta EP comprimate cu eliberare prelungită

Dacă se confirmă sau se suspectează supradozajul, pacientul trebuie îndrumat imediat către asistență medicală de urgență. Acest lucru este valabil și pentru pacienții fără simptome sau semen de supradozaj, din cauza riscului de deteriorare hepatică întârziată. Contactați serviciul de urgență (Tel.: 112) pentru recomandări privind tratamentul supradozajului.

Dacă se indică în ghidurile de tratament valabile la nivel local, trebuie administrat cărbune medicinal. Prima doză trebuie administrată cât mai curând posibil după prezentarea pacientului și o altă doză la 4 – 6 ore după prima doză.

Totodată, pentru a evita supradozajul accidental, pacienții trebuie sfătuiți să nu utilizeze niciun alt medicament care conține paracetamol sau clorhidrat de tramadol. Important este că pe piață există peste 100 de produse care conțin paracetamol, chiar dacă au altă denumire.

Principalii factori de risc de hepato-toxicitate sunt vârsta, malnutriția, consumul de alcool, utilizarea altor medicamente în același timp, boala hepatică cronică și insuficiența renală.

Algoritmul de tratament pentru formulări cu eliberare prelungită de tramadol/paracetamol

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.