Sari la conținut

Avertisment: Cazurile de rujeolă au crescut cu 79% din cauza pandemiei. Șeful OMS: Lumea observă o reapariție a bolilor mortale

Epidemie de rujeolă
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Epidemie de rujeolă

Avertisment: Cazurile de rujeolă au crescut cu 79% după perturbările pandemiei. Șeful OMS: Lumea observă o reapariție a bolilor mortale.

Cazurile de rujeolă au crescut cu 79% la nivel global în 2022, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, au avertizat experții în sănătate a Națiunilor Unite.

Creșterea din ianuarie și februarie „este un semn de îngrijorare al unui risc crescut de răspândire a bolilor care pot fi prevenite prin vaccin”, conform unei declarații comune a Organizației Mondiale a Sănătății și UNICEF.

„Ar putea declanșa focare mai mari, în mod particular de rujeolă care să afecteze milioane de copii în 2022”, au spus agențiile.

„Perturbațiile legate de pandemie, creșterea inegalităților în a avea acces la vaccinuri și deturnarea resurselor de la imunizarea de rutină lasă prea mulți copii fără protecție împotriva rujeolei și a altor boli prevenite prin vaccinare”, se menționează în declarație.

Șeful OMS: „Lumea observă o reapariție a bolilor mortale, inclusiv rujeola”

Șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a menționat într-o declarație că pandemia de COVID-19 a „întrerupt serviciile de imunizare, sistemele de sănătate fiind copleșite”.

„Lumea observă o reapariție a bolilor mortale, inclusiv rujeola, iar pentru multe alte boli, impactul acestor întreruperi asupra serviciilor de imunizare se va face simțit în deceniile următoare”, a subliniat Tedros, potrivit axios.com.

„Acum este momentul să reluăm imunizarea esențială și să lansăm campanii de aducere la zi, astfel încât toată lumea să poată avea acces la aceste vaccinuri care salvează vieți”, a adăugat șeful OMS.

De asemenea, directorul executiv al UNICEF, Catherine Russell, a spus într-o declarație că este „încurajator faptul că oamenii din multe comunități încep să se simtă suficient de protejați de COVID-19 pentru a reveni la mai multe activități sociale”.

„Dar a face acest lucru în locuri în care copiii nu primesc vaccinarea de rutină creează furtuna perfectă pentru răspândirea unei boli precum rujeola”, a adăugat Russell.

21 de focare mari de rujeolă în întreaga lume în ultimele 12 luni

Au existat 21 de focare mari și perturbatoare de rujeolă în întreaga lume în ultimele 12 luni, mai ales în Africa și regiunea Mării Mediterane de Est, potrivit OMS și UNICEF.

Țările cu cele mai mari focare de rujeolă în ultimul an includ Somalia, Yemen, Nigeria, Afganistan și Etiopia.

„Aproape 17.338 de cazuri de rujeolă au fost raportate la nivel mondial în ianuarie și februarie 2022, față de 9.665 în primele două luni ale anului 2021”, notează agențiile ONU.

De la 1 aprilie, 57 de campanii pentru boli prevenibile prin vaccin în 43 de țări, care erau programate să aibă loc de la începutul pandemiei, au rămas amânate, impactând 203 milioane de oameni – dintre care majoritatea sunt copii, arată cercetările ONU.

Dintre acestea, 19 sunt campanii împotriva rujeolei, care pun 73 de milioane de copii în pericol de rujeolă din cauza vaccinărilor ratate.

Acoperirea de 95% sau peste cu două doze de vaccin sigur și eficient împotriva rujeolei poate proteja copiii împotriva rujeolei, notează OMS și UNICEF.

Cu toate acestea, întreruperile legate de pandemie au întârziat introducerea celei de-a doua doze de vaccin împotriva rujeolei în multe țări.

În SUA, un raport de săptămâna trecută al Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor a constatat că copiii de grădiniță aveau o rată de vaccinare de 93,9% pentru rujeolă, oreion și rubeolă, conform CNN .

Comparativ cu anul școlar 2019-2020, acoperirea generală a vaccinării a scăzut cu aproximativ 1% punct procentual, notează CDC .

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel