Sari la conținut

Avertismentul dur al pediatrului Mihai Craiu: Nu facem aerosoli decât în această situație! Altfel riscăm o tahicardie cu valori periculos de înalte

Pediatrul Mihai Craiu avertizează încă o dată, pe pagina Spitalului Virtual pentru Copii în legătură cu riscurile anumitor tratamente care se aplică uneori copiilor și care pot agrava considerabil starea lor de sănătate.

Dr. Craiu a scris în ultima postare pe Facebook, după ce încă din decembrie atenționează că luna februarie va fi luna când se vor înmulți cazurile de gripă și bronșiolită.

Redăm postarea domniei sale: ”Bolile virale de sezon pot produce manifestări respiratorii foarte frecvent. Dacă există si febră sau respirație dificilă (dispnee) sunt create toate condițiile pentru o reacție emoțională. Reacție care nu ne ajută să luăm cele mai bune decizii…

Astăzi nu este vorba despre gripă. In fața unui sugar cu wheezing (respirație șuierătoare) medicul intreabă părintele dacă au mai existat boli cu tuse și respirație dificilă în antecedentele copilului. În fața unei boli care se repetă de mai multe ori medicul NU va mai pune diagnosticul de „bronșiolită”, ci pe cel de wheezing recurent. Și va prescrie medicație inhalatorie cu Ventolin. Dacă este primul episod, cu wheezing si febră, atunci este bronșiolită acută. Si nu ar trebui să administrăm Ventolin. Mai ales că nu se găsește ușor!

Citeste si:

De ce nu nebulizăm ORICÂND Ventolin?? Pentru că in bronsiolita acută nu se recomandă de către protocoalele existente!

Si pentru că uneori poate produce tahicardie cu valori ale frecvenței cardiace periculos de înalte. După cum se vede in acest video în care un sugar liniștit are frecvența cardiacă 190 /minut, după Ventolin nebulizat corect.

Teoretic DOAR în „bronșiolitele” care se repetă frecvent ar putea fi utilizat Ventolinul. Pentru că diagnosticul corect este „astm indus viral”.

UPDATE – Acest material NU pledează contra utilizării Ventolinului! El este DOAR o atenționare asupra posibilelor efecte adverse, mai ales când nu se respectă strict protocoalele.

Ventolinul este recomandat ca medicație, de primă alegere, în crizele de bronhospasm, la pacienții cu astm sau wheezing recurent. NU ESTE un medicament contra tusei sau a „răcelii”, conchide celebrul medic pediatru Mihai Craiu pe pagina SVPC.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.