Sari la conținut

Bărbatul care a stat treaz 11 zile. Ce schimbări au apărut în corp: „Există mai mult acces la partea ASTA a creierului”

tulburare somn
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Somnul și riscul de boli de inimă.

Un bărbat care a stat treaz timp de 11 zile a vorbit despre efectele pe care le-a avut asupra sa. Tony Wright, din Cornwall, Marea Britanie, a încercat să stabilească un nou record mondial în 2007 și a reușit (cumva) să treacă 266 de ore fără să ațipească.

Wright a susținut că a fost noul deținător al recordului mondial după uriașa sa perioadă de insomnie, după ce a depășit cele 264 de ore stabilite de adolescentul Randy Gardner, în 1964.

Cu toate acestea, acest record a fost doborât doar o lună mai târziu, cu un timp de 276 de ore, stabilit de Toimi Soini în Hamina, din Finlanda. Și în 1986, un record mondial Guinness de 453 de ore a fost stabilit de Robert McDonald.

Man who stayed awake for 11 days shares the effects it had on him

Bărbatul care a stat treaz 11 zile

Wright, un grădinar de 43 de ani, crede că privarea de somn ar putea deschide o lume a funcției creierului îmbunătățite, deși majoritatea cercetătorilor despre somn nu sunt de acord.

În plus, deținător de recorduri sau nu, să stai treaz atât de mult nu este o ispravă deloc ușoară, iar Wright a spus de ce a făcut-o și efectele pe care le-a avut.

„Practic, înfometezi mintea rațională, mintea egoistă a somnului și bateria cade”, a spus el. „Și bineînțeles, nu e o senzație de bine, te obosit. Dar dacă împingi limita dincolo de asta, capacitatea de a rămâne la conducere începe să se deterioreze și ea. Și de acolo poți începe să primești acces la cealaltă parte a creierului, celălalt sine.”

„Am vorbit cu mulți oameni despre asta. Majoritatea oamenilor își amintesc de unde au petrecut sau au muncit din greu și sigur că obosesc, dar în interiorul lor văd altfel lucrurile.

Acest tip de moliciune sau o stare mai relaxată, adesea mai emoțională, pentru că din nou, există mai mult acces la acea parte emoțională a creierului.

Chiar să te simți destul de bine, o stare destul de alterată pentru ferestre scurte. Știi, când ești foarte, foarte obosit, fără să dormi și apoi să te simți bine pentru o jumătate de oră sau o oră.

Deci, tot ce am făcut cu adevărat, sau ceea ce m-a interesat, a fost să înțeleg asta. Și este posibil să exploatez asta și să aduc tehnici combinate pentru a lega partea stângă a creierului, care inițial nu se simte grozav, dar recompensa din cealaltă parte face ca efortul să merite”, a spus Wright.

Ce schimbări au apărut în corp

Despre efectele privării de somn, el a recunoscut că se simte „ciudat”.

„Totul în jurul meu a devenit mai intens și după un timp culorile par mai strălucitoare. Ochii mei au devenit foarte sensibili. A trebuit să încep să port ochelari de soare după 70 de ore pentru că mă uita la un laptop mă ducea în transă”.

El a adăugat: „Au fost câteva momente dificile în care am simțit că corpul meu dorește să se închidă și a trebuit să acționez rapid pentru a-l stimula. Deodată îmi dădeam seama că mă relaxam și că dorința de a dormi mă târa în jos. Atunci trebuia să sar, să mănânc sau să beau ceva și să mă ocup. 

A fost dificil să găsesc un echilibru între a fi activ, dar a nu mă epuiza. Vocea mea este foarte răgușită și sunt sigur că arăt într-o stare corectă.”

„S-ar putea să nu ajung în Guinness, dar am stabilit un record mondial și este acolo pentru a fi bătut de oricine vrea să încerce. Acesta este proiectul meu de viață și sunt foarte bucuros să demonstrez că poți rămâne treaz pt. perioade lungi de timp fără a suferi reacții adverse”, a mai spus Wright, potrivit Daily Mail.

De ce Guiness World Record refuză să consemneze recordurile privind privarea de somn

Cu toate acestea, în timp ce Wright ar putea fi un avocat al insomniei, Guinness World Records nu mai ține o evidență a acesteia din cauza riscurilor pentru sănătate asociate cu privarea de somn. 

„În 1997, am încetat să monitorizăm recordul pentru cel mai mult timp în care rămâi treaz. Deținătorul recordului la acea vreme era Robert McDonald, care a stat 453 de ore și 40 de minute (18 zile 21 de ore și 40 de minute) fără să doarmă în 1986.

Deși nu mai monitorizăm înregistrarea din cauza pericolelor inerente asociate cu privarea de somn, putem spune că nimeni nu cunoaștem o altă persoană care să fi doborât recordul lui McDonald”, a transmis Guiness World Record. 

„Deși efectele suferite de acești doborâtori de recorduri au variat, atât ca severitate, cât și ca lungime, poveștile lor prezintă o imagine clară: săritul peste somn este dăunător corpului și minții umane.

Studiile științifice sugerează că chiar și cantități mici de somn ratat pot avea un impact negativ asupra sănătății noastre mentale și fizice. Cu toate acestea, există și alte motive pentru care nu putem monitoriza această înregistrare.

În primul rând, în anii 1960-1970, cercetătorii în domeniul somnului au descoperit existența „microdormiilor”; perioade de somn care durează doar câteva secunde. Acestea sunt imposibil de monitorizat cu acuratețe fără un echipament de înregistrare fiziologică continuă.

Chiar și doctorul Dement a acceptat mai târziu că Randy Gardner, care era sub supraveghere medicală constantă, probabil că a experimentat microsomnuri.”

„Un alt motiv pentru care nu mai monitorizăm această înregistrare se datorează existenței unor persoane care suferă de insomnie familială fatală, o tulburare genetică extrem de rară”, se explică în comunicat.

„Victimele întâmpină inițial probleme cu somnul și, în timp, aceasta evoluează în insomnie totală (agrypnia excitata), provocând probleme de vorbire, halucinații, demență și, în cele din urmă, moarte. Este probabil ca o victimă nefericită a acestei afecțiuni să fie deținătorul involuntar al dosarului dacă l-am monitoriza în continuare”.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel