Sari la conținut

Băuturi sănătoase care vă pot afecta rinichii: provoacă pietre și boală renală în stadiu terminal

Băuturi sănătoase care vă pot afecta rinichii. Renumitul hepatolog Dr. Cyriac Abby Philips și-a exprimat îngrijorarea cu privire la smoothie-urile și sucurile verzi.

Potrivit acestuia, un consum regulat al acestor băuturi poate duce la afectarea rinichilor.

Într-o serie de tweet-uri, Dr. Philips atrage atenția că amestecul de agrișe, sfeclă roșie, spanac și frunze verzi împreună cu citrice poate provoca nefropatie acută cu oxalat, o boală gravă care duce la pietre la rinichi și inflamație.

Băuturi sănătoase care vă pot afecta rinichii

„Vă rugăm să nu amestecați fructe și o mulțime de legume crude, verzi și colorate într-un blender pentru a vă face sucuri de detoxifiere dacă aveți o boală hepatică preexistentă”, a scris dr. Cyriac pe Twitter.

Afecțiunea, potrivit experților în sănătate, este indusă de un aport alimentar ridicat de alimente bogate în oxalat.

Potrivit studiilor publicate în National Library of Medicine, nefropatia acută cu oxalat are un potențial de progresie către boală renală în stadiu terminal. 

Cum sunt periculoase smoothie-urile și sucurile verzi?

Mulți experți în sănătate pledează pentru consumulde smoothie-uri sau sucuri verzi, ca  o modalitate excelentă de a începe ziua. Smoothi-urile sunt pline de antioxidanți, vitamine și minerale, care ajută la hrănirea și îmbunătățirea sănătății.

Cu toate acestea, adăugarea anumitor ingrediente în proporții mai mari poate furniza minerale și alți compuși în cantități care depășesc aportul zilnic recomandat, suprasolicitarea rinichilor și afectarea sănătății acestora.

Sucurile verzi sunt adesea bogate în oxalat, substanță ce se găsește în spanac, chard, păpădie, sfeclă, verdeață, fructe de pădure, broccoli, varză și morcovi.

La unii oameni, oxalații se acumulează în țesuturile corpului și provoacă inflamație.

Acumularea de oxalat, conform medicilor, a fost asociată cu dureri cronice, pietre la rinichi, simptome neurologice, dureri vulvare și dureri de fibromialgie.

Cât este un aport ridicat de oxalat

Conform cercetărilor, un aport ridicat de oxalat este definit ca consumul a 250 mg de oxalat pe zi. O cană de spanac conține aproximativ 650 mg de oxalat. Corpul excretă de obicei oxalații prin urină și scaun odată ce se combină cu calciul din stomac pentru a forma oxalați de calciu.

Consumul de alimente bogate în oxalați fără un nivel adecvat de calciu crește semnificativ riscul de a dezvolta pietre.

Teoretic, având niveluri insuficiente de calciu în dietă, oxalatul este disponibil pentru absorbție. Apoi este transportat la rinichi pentru o eventuală îndepărtare prin sistemul urinar. Acest exces de oxalat este descompus în acid oxalic, care reacționează cu calciul pentru a forma cristale de oxalat de calciu.

Aceste cristale cresc în dimensiune în timp, transformându-se în pietre la rinichi.

Cum să preveniți afectarea rinichilor în timp ce beți băuturi sănătoase

Iată câțiva pași prin care puteți minimiza riscul de a dezvolta pietre la rinichi sau leziuni ale organului în timp ce luați smoothie-urile preferate.

  • Smoothie sau un suc prietenos cu rinichii: Includeți fructe și legume care au un conținut scăzut de potasiu, cum ar fi fructele de pădure, pentru a face un smoothie echilibrat. Evitați să adăugați prea mult spanac și reduceți numărul de produse lactate din băutură. De asemenea, puteți adăuga suc de țelină, deoarece promovează sănătatea rinichilor și previne formarea pietrelor.
  • Luați o cantitate bună de calciu: Creșteți-vă aportul de calciu pentru a reduce riscul de a dezvolta probleme renale în timp ce luați smoothie-uri și sucuri. O dietă bogată în calciu, care include și alimente bogate în vitamina D, ajută la eliminarea majorității fosfaților și oxalaților din intestine.
  • Reduceți sarea: Limitarea aportului de sodiu în alimente vă poate ajuta să vă mențineți rinichii sănătoși. Medicii recomandă limitarea consumului zilnic de sare la aproximativ 2-3 grame.
  • Beți multe lichide: Consumul a 3-5 litri de apă pe zi poate ajuta la prevenirea formării pietrelor la rinichi pentru cei care iau smoothie-uri care conțin niveluri ridicate de oxalat sau fosfat. Aportul suficient de lichide asigură că urina nu devine foarte saturată cu aceste substanțe, prevenind dezvoltarea cristalelor de fosfat de calciu sau oxalat în rinichi.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel