Sari la conținut

Băuturile „sănătoase” care ar putea fi periculoase pentru femei și adolescente

UN EXPERT a avertizat că unele băuturi „sănătoase” ar putea fi de fapt periculoase, în special pentru femei și adolescente.

Profesorul Ian Givens, expert în alimentație și nutriție, a avertizat împotriva alternativelor la modă ale laptelui, cum ar fi laptele de ovăz, migdale și soia.

Înlocuitorii de lactate sunt elementele de bază ale unei diete pe bază de plante (vegane) și au, în general, mai puține calorii decât verdețurile sau lactatele standard.

Dar sunt aproape lipsite de beneficiile laptelui de vacă.

Preocuparea profesorului Given este că femeile tinere își compromit aportul de nutrienți esențiali prin eliminarea lactatelor.

Tendința din ce în ce mai mare de limitare a cărnii roșii din dietă, a spus el, a înrăutățit nivelurile de deficiențe.

Profesorul Givens, director al Institutului pentru Alimentație, Nutriție și Sănătate de la Universitatea Reading, a spus că femeile sunt în mod deosebit expuse riscului, deoarece sunt „mai sensibile la mesajele” care vin împotriva cărnii și a lactatelor, potrivit publicației The Sun.

El a spus: „Îngrijorarea este că au existat o serie de cazuri foarte specifice în care copiii mici au trecut la aceste produse și au dezvoltat un fel de deficiență de proteine la care nu te-ai aștepta în societățile occidentale.

Deja, jumătate dintre femeile cu vârsta cuprinsă între 11 și 18 ani nu primesc nivelul recomandat de fier, comparativ cu 11% dintre bărbați de aceeași vârstă, arată datele.

„Asta s-a întâmplat în ultimii 20 până la 30 de ani, de fapt, și aceasta este o îngrijorare”, a spus profesorul Givens la o conferință de presă, potrivit MailOnline.

Aproximativ 27% dintre femeile cu vârsta cuprinsă între 19 și 64 de ani nu ating ținte de fier, comparativ cu doar 2% dintre bărbați.

Fierul poate fi găsit în alimentele pe bază de plante, cum ar fi fasolea, nucile și fructele uscate, dar este cel mai bogat în carne.

Fierul este un factor cheie pentru a ajuta sângele să transporte oxigenul în corp și, atunci când organismul nu poate face acest lucru în mod corespunzător, poate duce la oboseală și la pierderea concentrației – simptome de anemie.

Un sfert dintre adolescente consumă prea puțin iod, calciu și zinc, arată Sondajul național privind dieta și nutriția, finanțat de guvernul britanic

„Aceasta este în mare parte o funcție a reducerii consumului de lapte”, a spus profesorul Givens.

El a avertizat că laptele este una dintre cele mai bogate surse de iod, care se găsește și în peștele de mare și crustacee.

Toate cele trei alimente sunt interzise într-o dietă vegană strictă.

Dar deficiența de iod este o îngrijorare deosebită la femeile tinere care se apropie de vârsta fertilă, deoarece este esențială pentru sănătatea fătului, a spus profesorul Givens, potrivit The Times.

Expertul a spus că calciul – precum și magneziul, care lipsește și în alimentația femeilor – au fost importante pentru dezvoltarea oaselor.

Femeile tinere care au suferit deficiențe în adolescență s-ar putea confrunta cu probleme și mai mari după menopauză, când sănătatea oaselor se poate deteriora din cauza hormonilor.

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel