joi, decembrie 8, 2022

Un bărbat a paralizat de la brâu în jos, după o noaptea în care a avut o durere puternică de spate și de cap. Tânărul a ajuns, de urgență, la spital iar a doua zi a fost supus unei intervenţii chirurgicale la coloana vertebrală.

Un jucător de golf, în vârstă de 26 de ani s-a trezit în miezul nopţii incapabil să-şi mişte picioarele. Luis Vega s-a trezit cu dureri de spate în timp ce era în vacanţă în New York a crezut pur şi simplu că a dormit într-o poziţie ciudată. Şi-a continuat ziua alături de iubita lui, Claudia Rebesco, ca şi când nimic nu s-ar fi întâmplat. Nu a avut nicio durere neobişnuită, ba chiar au mers şi cu bicicleta la plimbare prin oraş.

Te-ar mai interesa: Semnul ficatului gras care apare în palme. Nu îl i...

Noaptea următoare însă, lucrurile s-au înrăutăţit. Tânărul de 26 de ani s-a trezit în miezul nopţii cu o durere mai puternică de spate și o durere de cap. A făcut un duș pentru a calma durerea și Claudia, kinetoterapeut, l-a ajutat să facă câteva exerciții și i-a dat sfaturi de respirație pentru a adormi din nou. Câteva ore mai târziu, Vega s-a trezit din nou și de data aceasta nu a putut să-și miște picioarele. La început, a crezut că poate doar îi amorţiseră, dar când , două ore mai târziu situaţia era la fel, el și iubita lui au înţeles că ceva nu era în regulă.

Te-ar mai interesa: Tulburarea de somn care îmbătrânește și îngroașă v...

„Am încercat să mă trezesc să mai fac un duș, iar când am încercat să mă ridic din pat, am căzut literalmente”, a spus Vega pentru TODAY. „Picioarele mele nu au fost capabile să suporte greutatea corpului meu și asta a fost destul de înfricoșător.”

Luis stătea într-un hotel vis-a-vis de Mount Sinai West din New York City, așa că prietena lui și familia ei din oraș au reușit să-l ducă de urgență la spital și să-și facă rapid teste imagistice. Un RMN a dezvăluit două posibilități: era probabil ca tânărul să aibă fie o tumoare, fie un hematom (cheag de sânge) care exercita presiune asupra măduvei spinării, a spus dr. Wesley Bronson, chirurg și profesor asistent în departamentul de chirurgie ortopedică de la Muntele Sinai.

Te-ar mai interesa: De ce sunt norocoase toate femeile născute în luna...

Medicul însă nu a reuşit să descopere cu exactitate ce anume provoacă simptomele lui Vega până când nu a efectuat o intervenție chirurgicală de urgență a coloanei vertebrale.

Un diagnostic extrem de rar

„A fost evident imediat că avea doar un cheag de sânge mare și era foarte compresiv”, a dezvăluit Bronson. „Îți puteai spune cu adevărat că pune presiune pe măduva spinării”.

De îndată ce Bronson a îndepărtat cheagul de sânge, „sacul în care trăiește măduva spinării a început imediat să se reexpandă și să ocupe spațiul corespunzător”, a spus el.

Te-ar mai interesa: Horoscop SĂNĂTATE. Mihai Voropchievici, avertismen...

Afecțiunea dezvoltată de Louis Vega, pe care Bronson a descris-o ca fiind „extrem de rară”, se numește hematom epidural spontan. În esență, asta înseamnă că a avut o sângerare spontană la coloana vertebrală, care a devenit suficient de mare pentru a exercita o presiune semnificativă asupra măduvei spinării – până la punctul în care i-a cauzat paralizie la picioare, a explicat medicul.

Te-ar mai interesa: Ce efect uimitor are cafeaua la cei de peste 50 de...

Persoanele care dezvoltă această afecțiune au de obicei anumiți factori de risc, cum ar fi tulburările de coagulare sau anomaliile subiacente ale vaselor de sânge care îi predispun la probleme de sângerare. Luarea anumitor medicamente, cum ar fi diluanții de sânge, pot fi, de asemenea, un factor. În plus, există unele rapoarte de cazuri de halterofili care au dezvoltat hematoame epidurale spontane în timpul unui antrenament intens, a remarcat Bronson.

Însă echipa medicală a lui Vega a efectuat analize după analize și nu a găsit nimic care să-l expună în pericol pentru afecțiune. „A avut un diagnostic remarcabil de rar și nu a avut deloc factori de risc pentru ca acesta să se întâmple”, a spus Bronson. „Deci, (cazul lui este) cel mai rar dintre rare.”

Recuperarea a început aproape imediat

După ce Bronson a efectuat o laminectomie de urgență – când „o bucată mică din partea din spate (lamina) a oaselor mici ale coloanei vertebrale” este îndepărtată, conform Clinicii Mayo – el încă nu era sigur dacă Vega îşi va putea mişca din nou picioarele. „Din momentul în care i-am luat presiunea de pe măduva spinării în timpul operației, nu am avut idee dacă se va trezi tot paralizat sau nu”, a spus Bronson.

Dar de acolo, recuperarea lui Vega a fost „fantastică”, a spus Bronson.

Imediat după operație, tânărul simţea doar o slăbiciune la picioare, dar a doua zi dimineață a putut să se ridice şi să stea pe picioarele lui. În următoarele câteva zile, și-a recăpătat toate puterile.

„A doua zi am putut să-mi mișc picioarele și toate degetele de la picioare și să mă ridic”, și-a amintit Luis. „Și într-o singură zi, am trecut de la a nu putea merge la mers din nou”.

Deci, va putea Vega să se întoarcă la golf într-o zi? „100%. Nu va avea restricții”, a spus Bronson.

Tânărul de 26 de ani, care locuiește în Italia, a spus totuşi că vrea să ia lucrurile încetul cu încetul și să nu facă eforturi care să-l afecteze din nou. Revenirea la sportul său este „singurul lucru pe care nu vreau să mă grăbesc”, a spus totuşi, el.

Chiar dacă echipa medicală care s-a ocupat de cazul său încă nu are răspunsuri concrete despre motivul pentru care s-a întâmplat acest lucru, el se concentrează doar pe recuperare. Recunoaşte că uneori nu-i vine să creadă cât de norocos a fost într-o situație atât de nefericită.

Nu numai că stătea vis-a-vis de spital, dar a primit îngrijiri foarte repede, ceea ce i-a oferit șanse și mai mari de recuperare completă, a spus Bronson.

„Cu cât măduva spinării este încordată mai mult timp și cu cât (un pacient) rămâne mai mult paralizat, cu atât mai puține sunt șansele ca el să-și recapete vreodată capacitatea de a merge”, a explicat el. „Dar am putut să ne ocupăm de asta imediat. Și chiar și atunci când Vega se afla în spital și se confrunta cu posibilitatea de a nu-şi recăpăta niciodată capacitatea de a merge, avea o stare pozitivă. După cum i-a spus lui Rebesco la acea vreme, «Este foarte greu să mă învingi»”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private