Sari la conținut

Boala misterioasă care afectează din ce în ce mai mulți români. Simptomele apar în mod intermitent!

În cercetarea medicală, diferitele discipline contribuie în moduri separate la înțelegerea și, atunci când este posibil, la rezolvarea unei probleme.

Boala Crohn are o prezență din ce în ce mai mare în societatea noastră și este convenabil să știm de ce apare, întrucât conform datelor, mii de români suferă de această patologie inflamatorie cronică de origine autoimună care poate afecta orice parte a sistemului digestiv (de la gură la anus).

Crohn este numele de familie al medicului, dr. Burrill Crohn, care a descris pentru prima dată boala în 1932 și care, în mod anecdotic, nu a suferit de ea. Totuși, de ce există oameni care suferă de această afecțiune și ce se întâmplă în organismul lor?

Simptome Boala Crohn

Simptomele acestei boli sunt foarte variabile în funcție de locul unde este localizată inflamația. Cele mai frecvente sunt cele intestinale din care rezultă:

  1. Durere abdominală
  2. Diaree cu sau fără mucus și sânge, inclusiv uneori constipație
  3. Fisuri și ulcere
  4. Oboseala si oboseala
  5. Febră
  6. Pierderea poftei de mâncare și pierderea în greutate
  7. Stare generală de rău și slăbiciune

Și deși oamenii vorbesc mereu despre consecințele pe care le produce în intestin, în realitate, afectează și gura, producând chiar inflamații la ochi, dureri de articulații, erupții cutanate, pietre la rinichi sau la vezica biliară.

Cu toate acestea, deși boala Crohn este o boală cronică, persoanele care o au prezintă simptome în mod intermitent. Adica in perioade de focar (faza activa) care sunt intercalate cu etape in care simptomele sunt in remisie (faza inactiva).

Cauzele principale

Cauza exactă a bolii Crohn este necunoscută. Este o afecțiune care apare atunci când propriul sistem imunitar al organismului atacă și distruge din greșeală țesutul corporal sănătos (tulburare autoimună).

În ciuda studiilor și a cazurilor care au fost observate în spitale și centre de sănătate, adevărul este că cauzele acestei boli rămân un mister.

Există o serie de factori care pot juca un rol determinant în apariția bolii Crohn, precum genele și antecedentele familiale,factori de mediu; tendința proprie a organismului de a reacționa exagerat la bacteriile normale din intestine; sau, fumatul, ca unul dintre obiceiurile proaste care o pot declanșa.

Cu alte cuvinte, nu există o singură cauză care să producă boala Crohn, dar ceea ce pare clar este că pacienții nu sunt de vină pentru apariția bolii lor, deoarece aceasta nu este declanșată de ceva ce se face sau nu se face, precum dieta sau stresul. Există multe teorii, dar puține certitudini. Prin urmare, vor fi necesare investigații suplimentare.

Are boala Crohn un leac?

Originea este la fel de misterioasa ca si tratamentul bolii Crohn, intrucat, fiind o patologie cronica fara tratament definitiv, inca nu exista vindecare.

Ceea ce trebuie avut în vedere este că evoluția acestor patologii poate varia în funcție de tratamentele care se administrează, cele despre care s-a demonstrat că produc modificări pozitive în prognosticul și evoluția bolii pe termen scurt și lung.

Totuși, evoluția și răspunsul la tratamentele existente sunt individuale; adică eficacitatea acestor tratamente variază de la un pacient la altul și uneori este necesar să se încerce diferite medicamente până la găsirea celor mai eficiente pentru pacient.

Persoanele diagnosticate știu că va trebui să trăiască cu această boală pe parcursul vieții, deși este adevărat că s-au făcut multe progrese pentru a avea o calitate mai bună a vieții.

Ceea ce vă sfătuiesc experții în sănătate este să beți multă apă, pe lângă evitarea alcoolului, cofeina, fructoza, zahărul și reducerea consumului de grăsimi și tot felul de alimente greu de digerat, deoarece acestea ar putea provoca diaree.

Prin urmare, este necesar să faci schimbări importante în alimentație și să mănânci mai puține alimente, dar având mai multe mese pe zi, și astfel să eviți problemele de malnutriție sau deshidratare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel