Sari la conținut

Boala Willis Ekbom. Sindromul picioarelor neliniștite cauze, simptome și tratament

Sursă foto: pixabay
Cârceii pot anunța deficite de vitamine și boli hepatice

Sindromul picioarelor neliniștite este o boală neurologică de tip senzitiv și motor care afectează calitatea vieții pacientului prin privarea de somn nocturn.

Boala Willis Ekbom este o afecțiune mai frecvent diagnosticată la persoanele de sex feminin și la cele cu vârsta cuprinsă între 50 și 65 de ani, incidența acesteia în rândul populației crescând odată cu vârsta.

Ce reprezintă sindromul picioarelor neliniștite?

Sindromul picioarelor neliniștite este o boală neurologică de tip senzitiv și motor care afectează calitatea vieții pacientului prin privarea de somn nocturn. Boala Willis Ekbom este o afecțiune mai frecvent diagnosticată la persoanele de sex feminin și la cele cu vârsta cuprinsă între 50 și 65 de ani, incidența acesteia în rândul populației crescând odată cu vârsta.

Cauzele sindromului picioarelor neliniștite

Tulburarea neurologică poate fi clasificată în 2 categorii în funcție de mecanismul de apariție:

 • Primară idiopatică cu o posibila transmitere genetică;
 • Secundară determinată de nivelurile scăzute ale fierului, magneziului sau acidului folic din organism, neuropatii periferice, amiloidoza, diabet zaharat, boala Lyme, poliartrita reumatoidă, sindrom Sjogren, boala Parkinson, hipotiroidism, alcoolism cronic, sarcina sau administrarea anumitor terapii medicamentoase cu neuroleptice, antidepresive triciclice, inhibitori selectiv ai recaptării serotoninei sau estrogeni.

Care sunt simptomele bolii Willis Ekbom?

Persoanele care suferă de sindromul picioarelor neliniștite prezintă următoarele simptome clinice:

 • Nevoia incontrolabila de a mișca picioarele asociata paresteziilor la nivelul membrelor inferioare (amorțelii, furnicăturii, senzații de arsură);
 • Dureri ale membrelor inferioare în special la nivelul gambelor;
 • Agitație motorie;
 • Manifestarea simptomelor are loc pe parcursul nopții și se remite la reluarea activității diurne;
 • Treziri nocturne frecvente;
 • Tulburări de somn (insomnii);
 • Oboseală cronică;
 • Astenie diurna;
 • Scaderea capacității de concentrare;
 • Cefalee;
 • Tulburări anxioase si depresive.

Diagnosticul de picioare neliniștite

Diagnosticul de sindrom al picioarelor neliniștite este stabilit de către medicul neurolog pe baza anamnezei și examenului clinic al pacientului și este susținut de rezultatele obținute în urma efectuării unei polisomnografii.

Tratamentul sindromului de picioare neliniștite

Metodele de tratament non farmacologic utilizate pentru reducerea simptomelor în cazul pacienților diagnosticați cu sindrom al picioarelor neliniștite au ca scop îmbunătățirea calității somnului nocturn și diminuarea simptomelor, prin modificarea dietei (evitarea alcoolului si a cafelei), renunțarea la fumat, evitarea anumitor medicamente (antagoniști dopaminergici, difehidramină), practicarea exercițiilor fizice regulate si a fizioterapiei prin bai calde, masaj, hidromasaj sau electrostimulare.

Tratamentul etiologic în cazul sindromului picioarelor neliniștite datorat carentelor vitaminice și deficitului de fier se efectuează cu ajutorul suplimentelor alimentare care sa corespundă necesitaților de consum ale organismului.

Terapia medicamentoasă pentru ameliorarea insomniilor și a oboselii cronice se efectuează prin administrare de agenți dopaminergici sau de benzodiazepine care pot fi asociate cu un anticonvulsivant în vederea obținerii unor rezultate optime.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.