Sari la conținut

Bolile cronice ale ficatului afectează sănătatea creierului: risc de demență și Alzheimer

Bolile cronice ale ficatului pot duce la complicații grave de sănătate, cum ar fi insuficiența renală, hipertensiunea arterială și diabetul de tip 2.

Dar știați că și fibroza hepatică, cicatrizarea țesutului hepatic asociată cu bolile cronice ale ficatului, poate afecta sănătatea creierului?

Un studiu recent sugerează că fibroza hepatică poate reduce capacitatea cognitivă și volumul creierului. În studiul publicat în eBioMedicine, cercetătorii au stabilit modul în care sănătatea creierului și a ficatului sunt interconectate, adăugând noi dovezi care susțin existența axei ficat-creier.

Bolile cronice ale ficatului afectează sănătatea creierului

Studiile anterioare au arătat că inflamația cronică din bolile hepatice poate afecta sănătatea creierului. În noul studiu, cercetătorii au folosit date din Biobank U.K. pentru a înțelege modul în care fibroza hepatică poate afecta creierul.

Ei au folosit proteina C-reactivă ca marker al inflamației sistemice pentru a determina efectul bolilor hepatice asupra cogniției și structurii creierului. Acesta a confirmat descoperirile anterioare conform cărora inflamația contribuie la legătura dintre ficat și creier.

Echipa de cercetare a descoperit o asociere semnificativă între fibroza hepatică, capacitatea cognitivă redusă și scăderea volumului materiei cenușii în regiunile creierului, inclusiv hipocamp, talamus, striat și trunchiul cerebral.

„A existat o corelație negativă semnificativă între fibroza hepatică și funcțiile cognitive multiple, inclusiv memoria de lucru, memoria prospectivă și viteza de procesare. În concluzie, rezultatele noastre susțin existența axei ficat-creier”, a spus Rongtao Jiang, autorul principal al studiului.

În stadiu incipient, fibroza hepatică este reversibilă

Studiul subliniază necesitatea supravegherii timpurii a bolilor hepatice pentru a preveni declinul cognitiv și progresia unor boli precum demența și boala Alzheimer.

„Fibroza hepatică în stadiu incipient este un sindrom reversibil, iar studiul nostru actual sugerează că supravegherea precoce și prevenirea bolilor hepatice pot reduce declinul cognitiv și pierderea volumului creierului.

Și, deoarece am descoperit un efect mediator al inflamației sistemice, ne poate spune că medicamentele sau intervențiile care vizează inflamația ne pot ajuta să prevenim povara de boală a fibrozei hepatice”, a adăugat Jiang.

Dustin Scheinost de la Yale School of Medicine, un autor principal al studiului, a declarat că cercetarea evidențiază modul în care sănătatea fizică, mentală și creierul sunt interconectate.

„În unele privințe, este vorba despre a avea grijă de tine în întregime. Orice piesă a puzzle-ului pe care o poți aborda probabil va avea alte efecte și beneficii în aval”, a spus Scheinost.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel