Sari la conținut

Bolile pe care câinii le pot detecta cu ajutorul mirosului

animal de companie
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Câinii pot fi dresați să adulmece diferite tipuri de cancer, cum ar fi melanomul, cancerul de sân și cancerul gastrointestinal, precum și boli infecțioase, cum ar fi malaria.

Câinii au un simț al mirosului mai dezvoltat decât oamenii, astfel încât sunt capabili să-și dea seama dacă o persoană are o tumoare malignă, este predispusă la crize epileptice, are migrene sau chiar o alergie.

Un studiu realizat de experții veterinari a constatat că aceste animale știu cum miros unele boli și confirmă faptul că pot identifica persoanele afectate de tumori la nivelul vezicii urinare, ovarelor, pielii și plămânilor.

Când poate un câine să detecteze o boală?

Câinii posedă un simț al mirosului avansat care le permite să identifice compușii organici volatili asociați cu anumite tipuri de cancer atunci când sunt expuși la mostre de respirație, transpirație sau urină. Unul dintre cancerele pe care s-a demonstrat că le detectează cu cea mai mare acuratețe este cancerul de prostată. Unii oameni de știință au confirmat că câinii detectează această boală cu o precizie de aproape 99%.

Alte boli pe care câinii le pot detecta prin miros

Cancerul

Un studiu publicat de Science Daily a dezvăluit faptul că câinii au o precizie de 97% în detectarea probelor de sânge de la persoanele cu cancer.

Narcolepsie

Câinii pot, de asemenea, să detecteze narcolepsia. Potrivit unei cercetări raportate de Sleep Review, câinii detectează schimbarea chimică care are loc la o persoană atunci când are loc o criză.

Malarie

În octombrie 2018, o descoperire a fost dezvăluită la reuniunea anuală a Societății Americane de Medicină Tropicală din New Orleans, SUA. Studiul a arătat că câinii pot detecta malaria de la kilometri distanță.

Migrenă

Revista Psychology Today a relatat un studiu care a arătat că persoanele care suferă de migrene detectează o schimbare în comportamentul câinelui lor atunci când simt durere, iar 54% dintre ele leagă această durere de animalele lor de companie.

Diabet

Potrivit unei publicații a Asociației Americane de Diabet, câinii sunt capabili să detecteze atunci când nivelul de zahăr din sânge al stăpânilor lor crește sau scade. Acest lucru este benefic, deoarece, prin efectuarea anumitor acțiuni de alarmă, oamenii pot fi mai conștienți de comportamentele bolii lor.

Frica și stresul

După cum a relatat revista Dog Time, câinii pot simți, de asemenea, frica și stresul, deoarece observă o creștere a unei substanțe numite cortizol.

Etichete:
Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: