Sari la conținut

Brain Fog. Ce este si care sunt cauzele

Brain Fog. Ce este si care sunt cauzele.

Brain Fog sau „ceata in creier” este una dintre cele mai debilitante afectiuni medicale. Brain Fog nu este o boala in sine, este mai degraba un simptom. Specialistii o descriu  drept o disfunctie cognitiva care implica probleme de memorie, incapacitate de a gandi clar, concentrare defectuoasa sau incapacitate de concentrare. Oamenii care sufera de „ceata in creier”, o descriu ca pe o oboseala mentala. In functie de severitatea acestei stari ea poate interfera cu munca si scoala. Insa nu este ceva cu care te confrunti tot timpul, se intampla ocazional.

Exista multe explicatii pentru care se petrece aceasta stare denumita Brain Fog. Atunci cand ii identifici cauza, poti demara la remedierea problemei. Iata care sunt cele sase posibile cauze luate in considerare de catre specialisti, potrivit healthline.com.

Brain Fog. Ce este si care sunt cauzele

Stresul

Stresul cronic poate creste presiunea sangelui, poate slabi imunitatea organismului, poate declansa depresia si aceasta stare de confuzie, de oboseala mentala. Cand creierul este obosit devine mai greu sa gandesti, sa rationezi si sa te concentrezi.

Somnul insuficient

Somnul insuficient sau calitatea proasta a somnului si odihnei cotidiene poate influenta functionarea creierului. Propune-ti sa dormi 8-9 ore in fiecare noapte.  Somnul prea putin poate genera concentrare defectuoasa si gandire incetosata.

Schimbarile hormonale

Si schimbarile hormonale pot declansa Brain Fog. Nivelul hormonilor progesteron si estrogen creste pe durata sarcinii asta inseamna ca pot afecta memoria si pot cauza disfunctionalitati pe termen scurt ale capacitatilor cognitive. De asemenea, o scadere a nivelului de estrogen pe durata menopauzei poate cauza starea de uitare, concentrarea defectuoasa si gandirea incetosata.

Dietele

Dietele poti sa aiba, de asemenea, un rol importat in Brain Fog. Vitamina B12 sustine functionarea sanatoasa a creierului iar o deficienta a acesteia determina Brain Fog. Daca ai alergii alimentare sau sensibilitati, Brain Fog se poate declansa dupa ce mananci anumite mancaruri. Posibilii vinovati pot fi alunele, aspartamul si altele. Analizarea si eliminarea alimentelor declanșatoare din dieta dvs. poate îmbunătăți simptomele.

Medicamentele

Daca ai observat ca se declanseaza Brain Fog pe durata a unei medicatii discuta cu medicul care ti-a recomandat-o. E posibil ca Brain Fog sa fie un efect advers al respectivei substante chimice din medicamente. Scaderea dozei sau schimbarea medicamentului poate imbunatatii starea de sanatate. Brain Fog se poate declansa si dupa tratamentul pentru combaterea cancerului. I se spune Chemo Brain (chemocreier, n.e.).

Anumite boli

Conditiile medicale asociate cu inflamatia, oboseala, schimbarile nivelului de glucoza din sange pot, de asemenea, sa declanseze oboseala mentala. De exemplu, Brain Fog este un simptom al Sindromului Oboselii Cronice care implica oboseala persistenta pentru mai mult de sase luni. Persoanele care au fibromialgie pot sa experimenteze aceasta stare de uitare in regim cotidian. Mai sunt si alte boli care pot cauza aparitia de Brain Fog. Acestea sunt anemia, depresia, diabetul, migrenele, hipotiroidismul, boala Alzheimer si sindromul Sjogren. Bolile autoimune precum lupus, artrita si scleroza multipla pot sa aiba efecte similare. Si deshidratarea poate impiedica functionarea normala a creierului.

Brain Fog. Diagnosticarea

Mergi la medic daca ai stare persistenta de lipsa a claritatii in gandire. Un singur test nu poate diagnostica Brain Fog pentru ca acesta poate fi un semnal al unei boli, asa ca medicul va realiza o examinare fizica si te va intreba despre sanatatea mentala, dieta, nivelul de activitate fizica, medicatia curenta sau consumul de suplimente, daca exista.

Informeaza medicul despre orice alt simptom pe care il poti avea. De exemplu, o persoana care sufera de hipotiroidism poate avea Brain Fog impreuna cu pierderea parului, piele uscata castigarea in greutate si unghii casante. Analizele de sange pot ajuta medicul sa identifice cauza Brain Fog. El poate vedea nivelul normal de glucoza, functionarea defectuoasa a ficatului, rinichilor si tiroidei, deficiente nutritionale, infectii si boli inflamatorii.

Bazandu-se pe aceste rezultate medicul va stii ce investigatii urmeaza sa faca. E posibil sa ai nevoie de radiografii, tomografii. In functie de situatie medicul te va testa in privinta alergiilor si somnului ca sa vada daca nu cumva este vreo disfunctie. E bine sa tii un jurnal alimentar daca urmezi o dieta pentru ca acest lucru poate contribui la identificarea cauzei Brain Fog.

Brain Fog. Tratamentul

Tratamentul Brain Fog depinde de cauzele identificate. De exemplu, daca esti anemic atunci suplimentele cu fier pot creste productia de celule rosii si astfel se va reduce Brain Fog. Daca esti diagnosticat cu o boala autoimuna e posibil ca medicul sa iti recomande corticosteroizi sau alte medicamente care reduc inflamatia sau care suprima sistemul imunitar. Cateodata remedierea Brain Fog este doar o problema de corectare a unei deficiente nutritionale, de schimbarea unor medicamente sau de imbunatatirea calitatii somnului.

Remedii la indemana: 

  • Dormi 8-9 ore pe noapte
  • Gestioneaza stresul stiindu-ti limitele si evitand excesele cu privire la alcool si cofeina
  • Fa sport
  • Intareste-ti capacitatea creierului prin rezolvarea unor puzzle-uri
  • Gaseste activitati placute, eventual voluntariat
  • Consuma mai multe proteine, fructe, legume si grasimi sanatoase

„Ceata in creier” poate fi frustrantă, dar este posibil sa te simti din nou bine. Nu ignorati simptomele. Dacă nu este tratata, ceata cerebrală poate afecta calitatea vietii tale. Odata ce cauza de baza este abordata, claritatea mentală se poate imbunatati.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel