sâmbătă, mai 28, 2022

Calendar Ortodox, 10 ianuarie 2022.În fiecare an, pe 10 ianuarie, după Sfântul Ion, îl sărbătorim pe Sfântul Grigorie. Sf. Grigore Teologul a fost teolog grec, episcop, părinte al Bisericii, considerat sfânt de către Biserica Ortodoxă și cea Catolică.

Sfântul Ierarh Grigorie Teologul, Arhiepiscopul Constantinopolului

În fiecare an, pe 10 ianuarie, Biserica îl prăznuiește pe Sfântul Grigorie (Grigore), episcopul Nissei. Acest sfânt, episcopul Nissei a fost fratele Sfântului Vasile cel Mare și a strălucit prin cunoștința filozofiei și prin râvna pentru credința ortodoxă. El a fost și apărător al Bisericii lui Hristos.

Te-ar mai interesa: Căștile audio, un pericol? Un studiu dezvăluie cât...

Calendar Ortodox, 10 ianuarie 2022. Mare sărbătoare la creștini! Acest lucru este total interzis azi

Iată ce nu trebuie să faci în această zi sfântă
Potrivit tradiției, în această zi de sărbătoare, când credincioșii îl prăznuiesc pe Sfântul Grigorie, nimeni nu are voie să se certe, să se supere și mai ales să lovească pe cineva.

Se crede că cel care va lovi, va primi înapoi toți atâtea palme sau pumni câți a dat.

Viața Sfântului Grigorie

La fel ca şi fratele său, Sfântul Grigorie a primit o educaţie strălucită în cele mai cunoscute şcoli ale vremii. A fost căsătorit, iar soţia sa, Teozva, atunci când a fost hirotonit preot, a fost sfinţită diaconiţă, slujind bolnavilor şi îngrijind de cei săraci.

Te-ar mai interesa: Drept de viața sau de moarte! Un bărbat și-a deter...

După moartea soţiei, Sfântul Grigorie a fost ridicat la treapta episcopiei, în Nyssa, Capadocia. A fost izgonit din scaunul episcopal de împăratul Valens (364-378), care îmbrăţişase erezia ariană.

Sfântul a participat la lucrările Sinodului II Ecumenic, în anul 381, întărind credinţa în dumnezeirea Duhului Sfânt.

Se spune despre Sfântul Grigorie al Nyssei că semăna foarte mult cu fratele său Sfântul Vasile, însă era cărunt şi puţin mai vesel.

Te-ar mai interesa: Primarul Capitalei, „proiect minune” realizat după...

Grigore s-a dovedit apărător neîntrecut al dreptei credințe, biruind pe potrivnici prin puterea cuvintelor și prin dovezi din Scriptură, la Constantinopol. Păstorindu-și turma cu înțelepciune și cu evlavie și, ajungând la bătrânețea frumoasă, a adormit și s-a mutat la Domnul.


Ce sfinți sunt pomeniți pe data de 10 ianuarie?

Tot atăzi este pomenirea Sfântului Amonie, care în pace s-a savârsit. De asemenea, este și pomenirea Cuvinciosului Antipa de la Calapodești.

Te-ar mai interesa: Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerelor de Sân...

Cea mai mare nevoință a Sfântului Cuvios Antipa era rugăciunea cea de foc a inimii, prin care neîncetat slăvea pe Dumnezeu, izgonea gândurile cele necurate și gusta din bucuriile cele negrăite ale Duhului Sfânt. La aceasta adăuga post îndelungat, privegheri de toată noaptea, lacrimi, metanii și alte neștiute osteneli duhovnicești, potrivit doxologia.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private