Sari la conținut

Cancer: Ceaiul care are un risc de cancer triplat. O cană de ceai este echivalent cu fumatul a 100 de țigări

CANCERUL se află în prezent în fruntea preocupărilor medicale, mai ales că eforturile de screening au fost întrerupte în timpul pandemiei. Impulsul timpuriu de a face schimbări în stilul de viață poate, totuși, să scadă semnificativ șansele de îmbolnăvire. Deși ceaiul este în mare măsură apreciat pentru beneficiile sale pentru sănătate, siguranța unei băuturi a fost pusă sub semnul întrebării, deoarece a fost legată de un risc mai mare de cancer.

Cancerul apare atunci când organismul pierde controlul asupra celulelor umane, lăsându-le să se înmulțească și să se dividă în propriul ritm. Rezultatul final al acestui lucru este dezvoltarea unor tumori, care pot fi dificil de controlat. Îmbunătățirile semnificative în îngrijirea cancerului au determinat o creștere semnificativă a tendințelor de supraviețuire, dar prevenirea rămâne esențială. Un ceai din plante, originar din America de Sud, a fost asociat cu șase forme diferite de cancer.

Yerba maté, un ceai din plante servit în mod tradițional într-o tărtăcuță cu un pai metalic, a fost apreciat pe scară largă pentru conținutul său ridicat de antioxidanți.

De fapt, berea a fost adesea asemănată cu ceaiul verde, unele surse susținând că conține cu 90 la sută mai mulți antioxidanți decât acesta din urmă.

Dar, în ciuda faptului că are multe minerale și vitamine și antioxidanți, studiile sugerează că băutura ar putea crește riscul unor cancere.

Centrul de Cancer Memorial Sloan Kettering explică: „Dozele mari și utilizarea prelungită a ceaiului maté sunt legate de riscul crescut de cancer de prostată, vezică urinară, bucală, esofagiană, plămân și cap și gât”.

Ceaiul conține hidrocarburi aromatice policiclice (HAP), care se găsesc și în carnea la grătar și în fumul de tutun.

Studiile au arătat că expunerea la cancerigen ar putea avea implicații grave asupra sistemelor imunitar, reproductiv și neurologic.

„De asemenea, pot provoca efecte de dezvoltare și pot crește riscul de cancer”, explică Healthline.

Într-un studiu timpuriu efectuat în Uruguay, cercetătorii au descoperit că băuturile grele de mate aveau șanse de 60 de ori mai mari de a dezvolta cancer pulmonar.

Studiul, publicat în revista Cancer Epidemiology Biomarker and Prevention, a fost realizat pe un eșantion de 1.000 de adulți din Uruguay.

Descoperirile au sugerat că băutura ar putea crește riscul unei persoane de cancer respirator sau digestiv.

Ei au dezvăluit, de asemenea, că pacienții au mai multe șanse de a fi diagnosticați cu cancer pulmonar cu celule mici, care este o formă mai puțin comună a bolii.

Cancerul pulmonar cu celule mici este puternic asociat cu fumatul, dar cercetătorii au controlat această variabilă în studiu.

Descoperirile i-au condus pe autori la sugestia că mate-ul ar putea fi responsabil pentru unul din cinci cazuri de aceste tipuri de cancer în America de Sud.

Rezultatele au fost în concordanță cu cercetările ulterioare publicate în același jurnal în 2003, care au analizat un eșantion de 800 de adulți.

De data aceasta, rezultatele au arătat că consumul de mate ar putea tripla riscul de cancer esofagian.

Într-o lucrare publicată în revista Environmental Science and Technology în 2012, cercetătorii au explicat: „Dovezile recente arată că consumul de mate poate fi o sursă majoră de expunere la PAH, posibil cauzând la fel de multă expunere ca și tutunul fumat”.

În altă parte a lucrării, cercetătorii au adăugat: „[dacă presupunem] că utilizarea medie a 50 de grame de frunze per (tărtăcuță), atunci consumul unei cani de mate în mod tradițional ar expune consumatorul la conținutul echivalent de fumul din 100 de țigări (cinci pachete).”

Trebuie remarcat, totuși, că, deși constatările sună o notă de precauție pentru consumatorii mari de mate, dovezile sunt contradictorii.

Linii separate de cercetare au identificat un set de compuși vegetali unici în ceai care au potențialul de a reduce riscul de boli de inimă și cancer.

Mai mult decât atât, constatările de mai sus provin din studii epidemiologice, astfel încât nicio relație cauzală nu a fost încă confirmată între Yerba maté și cancer.

Cercetătorii subliniază că un consum moderat de mate este sigur, dar că cei care consumă în mod regulat cantități mari ar trebui să limiteze consumul.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel