Sari la conținut

Cancer de vezică urinară: 5 semne timpurii pe care să nu le ignori. Atenție la aceste dureri!

Semne timpurii pe care să nu le ignori. Cancerul de vezică urinară apare atunci când celulele vezicii urinare, un organ gol în formă de balon, cresc necontrolat.

Vezica urinară este plasată în partea inferioară a abdomenului și stochează urina, iar când cancerul lovește, mucoasa peretelui său muscular începe să se ofilească.

Potrivit unui studiu realizat de Action Bladder Cancer, Marea Britanie, 25% din majoritatea cazurilor sunt diagnosticate într-un stadiu foarte târziu, în special la femei, provocând complicații care pun viața în pericol. Medicii spun, de asemenea, că aproximativ 75% dintre cancerele de vezică urinară în stadiu incipient revin.

Chiar dacă cancerul de vezică urinară este o formă relativ rară de cancer, persoanele cu acest cancer ar trebui să fie vigilente în ceea ce privește urmărirea cu furnizorii lor de asistență medicală.

Semne precoce ale cancerului de vezică urinară

Cancerul de vezică urinară nu declanșează întotdeauna prea multe simptome și de aceea mulți oameni sunt diagnosticați când este prea târziu. Iată câteva simptome comune pe care nu ar trebui să le ignorați și consultați-vă medicul dacă le observați.

1. Sânge în urină: Sângele în urină este unul dintre cele mai frecvente simptome vizibile ale cancerului de vezică urinară. Cunoscută și sub numele de hematurie, afecțiunea este de obicei nedureroasă și poate fi observată cu ușurință. Medicii spun că dacă vezi dungi de sânge în urină sau sângele devine maro, trebuie verificat imediat. Cu toate acestea, femeile sunt mai puțin susceptibile să acorde atenție hematuriei, deoarece de obicei asociază sângele din pipi cu probleme ginecologice comune.

2. Durere și arsură: Ca și infecțiile tractului urinar, există câteva simptome de urinare iritante asociate cu cancerul vezicii urinare. Cel mai frecvent semn al acestora este durerea și senzația de arsură în timp ce urinezi. Cunoscută și sub denumirea de disurie, senzația de arsură sau usturime în timpul urinării apare mai ales la bărbați.

3. Scădere în greutate neintenționată: Unul dintre primele semne ale cancerului de vezică urinară este pierderea neintenționată în greutate și pierderea poftei de mâncare, care se întâmplă atunci când celulele sănătoase mor, iar sistemul imunitar devine slab.

4. Umflarea picioarelor: Medicii spun că vezica urinară și rinichii lucrează împreună pentru a produce urină. Urina din rinichi se scurge în vezica urinară, care este căptușită cu țesut numit uroteliu, care se întinde atunci când vezica se umple de pipi și se prăbușește când este goală. Cu toate acestea, atunci când apare cancerul, există o presiune asupra rinichilor, care începe și funcționarea lor defectuoasă, provocând o lipsă a circulației sanguine adecvate în picioare, ducând la umflare.

5. Dureri de spate: Cancerul vezical provoacă dureri de spate atunci când începe să crească în organism. Durerea este de obicei doar pe o parte a spatelui, dar poate fi localizată central. Durerea lombară poate apărea odată ce tumorile cresc în dimensiune sau celulele canceroase încep să se răspândească în alte părți ale corpului. 

Alte simptome

Medicii spun că atunci când cancerul crește sau se extinde dincolo de vezică urinară în alte părți ale corpului, există câteva simptome pe care le aveți, dintre care majoritatea includ:

  • Urinare dificilă
  • Durere în burtă
  • Durere în oase
  • Sensibilitate corporală
  • Oboseală cronică

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel