Căpșunele combat cel mai mare dușman al inimii

Căpșunele combat cel mai mare dușman al inimii
Căpșunele combat cel mai mare dușman al inimii

Consumul zilnic de căpșune duce la scăderea semnificativă a nivelului colesterolului rău (LDL) și al trigliceridelor, arată un studiu al unei echipe italo-spaniole de cercetători, apărut în The Journal of Nutritional Biochemistry.

Un grup de voluntari a inclus în regimul alimentar obișnuit 500 g de căpșune, consumate zilnic, timp de o lună. La începutul și la sfârșitul experimentului s-au făcut analize de sânge.

Rezultatele au arătat că nivelul de colesterol rău a scăzut în medie cu 14%, iar cel al trigliceridelor, cu 21%, în timp ce nivelul colesterolului bun (HDL) a rămas neschimbat. Aceste efecte nu s-au mai observat totuși la două săptămâni după încetarea experimentului, valorile revenind la nivelurile inițiale.

Autorii pun beneficiile pe seama antocienilor, pigmenții care colorează căpșunele și cărora li se atribuie o acțiune antioxidantă. Antocienii se regăsesc în cantități semnificative și în afine, coacăze, dude, cireșe, struguri roșii, castane, portocale și prune, care se pot consuma alternativ cu căpșunele.

0 distribuiri
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook