Sari la conținut

De ce apar calculii biliari și ce trebuie să mâncăm dacă avem litiază biliară

litiaza biliara
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Durerea în partea dreaptă a abdomenului: ce boli semnalează

Litiaza biliară este o afecțiune caracterizată prin prezența calculilor  în vezica biliară, organul care depozitează bila produsă de ficat. Alimentația are un rol esențial în tratarea dar și în prevenirea afecțiunii.

Despre rolul regimului alimentar în litiaza biliară dar și despre ce înseamnă afecțiunea și care sunt modalitățile de tratament ne-a explicat medicului primar medicină internă și specialist gastroenterolog la Spitalul Universitar din București, Amalia Călinoiu.

Calculii biliari sunt alcătuiți din 80% din cazuri din colesterol cristalizat și se formează atunci când există un dezechilibru sau o modificare în compoziția bilei. Mai exact, fie colesterolul se găsește în exces în bilă, fie bila nu conține suficiente săruri biliare.

Bila este compusă din apă, săruri biliare care au un rol important în digestia grăsimilor, colesterol, fosfolipide, lecitină, pigmenți și electroliți.

Principalii factori favorizanți ai apariției calculilor sunt:

  • Sedentarismul,
  • Obezitatea,
  • Alimentația nesănătoasă,
  • Oboseala fizică și psihică,
  • Abuzul de grăsimi și proteine,
  • Mese neregulate, haotice,
  • Moștenirea genetică

Cum se manifestă litiaza biliară:

De cele mai multe ori, afecțiunea este asimptomatică, prezența calculilor nu dă simptome. Însă, uneori, aceștia pot bloca căile prin care circulă bila de la ficat spre intestinul subțire, ducând la apariția durerilor intense, dureri cunoscute sub numele de colică biliară. Medicii spun că durerile nu au legătură cu mărimea calculilor. De regulă, colica biliară durează între 30 de minute și 3 ore. Principalele manifestări ale colicii biliare sunt: durere intensă, ascuțită, localizată în partea dreaptă a abdomenului. Durerea are un debut brusc, violent și poate iradia înspre umăr și omoplatul drept. Uneori, durerea este însoțită de greață, vărsături, febră, frisoane.

„Durerea apare de regulă după o oră de la o masă bogată în grăsimi, fiindcă vezica biliară se contractă pentru a evacua bila care ajută la digestie, eliminând și calcului în canalul biliar. Durerea însă se diminuează după ce calculul a fost eliminat din canalul biliar în duoden, permițând bilei să curgă normal. Dar riscul de recidivă a unui astfel de episod este de peste 80%, de aceea persoana în cauză trebuie să meargă la medic”, ne-a explicat doctorul gastroenterolog, Amalia Călinoiu.

În ce constă tratamentul:

Sunt cazuri în care durerea trece de la sine, după ce calculul a fost eliminat. Medicamentele antispastice și cele antiinflamatoare pot contribui la atenuarea durerilor. Esențial este ca afecțiunile biliare să fie tratate din timp astfel încât să nu se ajungă la intervențiile chirurgicale. Medicul specialist îți va recomanda în urma investigațiilor și a controlului amănunțit, medicamente coleretice și colecitochinetice care pot să prevină crizele biliare, litiaza biliară dau infecțiile biliare.

Regimul alimentar, esențial în litiaza biliară

„Regimul alimentar este foarte important și are un rolul de a împiedica apariția complicațiilor. Trebuie să eviți alimentele care conțin colesterol: smântână, piele de pasăre, ouă, icre, șorici, creveți, ficat, lapte gras, sardine, organe de porc, șuncă, fast-food, maioneză, sosurile cu condimente. Nu trebuie să mănânci ciocolată, biscuiți cu cacao, cornuri, patiserie, unt, alune.  De asemenea, nu trebuie să se consume ciorbe grase drese cu ou, fasole, varză, sarmale, salată de vinete, salată boeuf. Trebuie sa reținem că regimul alimentar este un regim de prevenție sau unul care face parte activă din tratamentul pe care îl va scrie medicul”, a mai spus medicul gastroenterolog.

Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel