Sari la conținut

Care este VEDETA între VERDEȚURILE minune ale PRIMĂVERII. Consumul ei aduce doar beneficii pentru SĂNĂTATE

beneficii leurdă
Sursă foto: arhivă Doctorul ZIlei
Planta ce trebuie consumata in postul Paștelui

Verdețurile primăverii sunt porția noastră de sănătate. Sărace în calorii și bogate în vitamine și minerale, reprezintă sursa ideală de fibre și antioxidanți.

Datorită clorofilei pe care o conțin, în cantități considerabile, sunt prima opțiune în dietele de detoxifiere. Urzicile, salata verde și untișorul, ceapa și usturoiul verde, leurda, spanacul, ștevia sunt vegetale cu puternic efect terapeutic, dar și delicioase variante de meniu.

Leurda este una din plantele cele mai puternic energizante și detoxifiante. Cunoscută drept ”usturoi de pădure” sau ”aiul ursului”, leurda face istorie în medicina empirică a lumii. Grecii antici o consumau pentru curățarea sângelui, ca întăritor și detoxifiant, iar dacii o introduceau în alimentația de primăvară, folosind-o pentru bolile de rinichi și eliminarea otrăvurilor din sânge.

Plantă versatilă, leurda poate fi utilizată atât intern, cât și extern. În ce boli este recomandată:

  • Hipertensiune arterială
  • Ateroscleroză
  • Diaree și constipație
  • Reumatism
  • Răni
  • Eczeme

Leurda, ca și usturoiul, abundă în vitamine și minerale, atât de necesare primăvara.

Vitamina A, C, sulfura de alil, ulei eteric, săruri minerale de calciu, fier, fosfor, sodiu, cupru. 100 grame au doar 61 de calorii, așadar este alimentul ideal în diete de slăbire.

Leurda poate fi consumată ca atare, crudă, în salate. La ciorbe, supe, alături de cartofi, orez, urzici, spanac, ștevie sau în tincturi.

Oricum alegeți, să știți că este un aliment incredibil, sănătos, care curăță arterele. Consumați leurdă cât puteți de des, nu are contraindicații.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel