duminică, septembrie 27, 2020

Verdețurile primăverii sunt porția noastră de sănătate. Sărace în calorii și bogate în vitamine și minerale, reprezintă sursa ideală de fibre și antioxidanți.

Datorită clorofilei pe care o conțin, în cantități considerabile, sunt prima opțiune în dietele de detoxifiere. Urzicile, salata verde și untișorul, ceapa și usturoiul verde, leurda, spanacul, ștevia sunt vegetale cu puternic efect terapeutic, dar și delicioase variante de meniu.

Citește și:

Leurda este una din plantele cele mai puternic energizante și detoxifiante. Cunoscută drept ”usturoi de pădure” sau ”aiul ursului”, leurda face istorie în medicina empirică a lumii. Grecii antici o consumau pentru curățarea sângelui, ca întăritor și detoxifiant, iar dacii o introduceau în alimentația de primăvară, folosind-o pentru bolile de rinichi și eliminarea otrăvurilor din sânge.

Citește și:

Plantă versatilă, leurda poate fi utilizată atât intern, cât și extern. În ce boli este recomandată:

  • Hipertensiune arterială
  • Ateroscleroză
  • Diaree și constipație
  • Reumatism
  • Răni
  • Eczeme

Leurda, ca și usturoiul, abundă în vitamine și minerale, atât de necesare primăvara.

Vitamina A, C, sulfura de alil, ulei eteric, săruri minerale de calciu, fier, fosfor, sodiu, cupru. 100 grame au doar 61 de calorii, așadar este alimentul ideal în diete de slăbire.

Citește și:

Leurda poate fi consumată ca atare, crudă, în salate. La ciorbe, supe, alături de cartofi, orez, urzici, spanac, ștevie sau în tincturi.

Oricum alegeți, să știți că este un aliment incredibil, sănătos, care curăță arterele. Consumați leurdă cât puteți de des, nu are contraindicații.

Parteneri