Sari la conținut

Carley Symes, expert în somn, explică de ce gândurile nu ne lasă să dormim

Carley Symes, expert în somn, explică de ce gândurile năvălesc peste noi mai ales noaptea. Noaptea ar trebui să fie momentul în care să ne relaxăm complet și să uităm de orice griji și probleme. Dar, din păcate, pentru mulți dintre noi, acesta este momentul în care gândurile năvălesc peste noi mai mult decât în orice oră a zilei, până când alungăm orice șansă de a mai avea somnul odihnitor pe care ni-l dorim.

Carley Symes, expert în somn, despre gândurile care ne ajung din urmă

Nu doar că începem să reflectăm asupra stresului din timpul zilei, dar ajungem să ne gândim fie la lucruri lipsite de importanță, fie la momente de viață pe care, normal, am dori să le dăm uitării. De ce ne confruntăm în toiul nopții cu această avalanșă de gânduri și cum o putem controla? Carley Symes, expert în somn, spune că este vorba de gândurile care ne ajung din urmă la sfârșitul unei alte zile, potrivit Huffington Post.

„Zilele noastre sunt pline de lucruri de făcut, de procesat și analizat. Singura dată când începem cu adevărat să ne oprim de la acele lucruri este când suntem întinși în pat și ne pregătim de somn”, spune ea. „Așa că este de înțeles ca toate acele lucruri pentru care nu am avut timp de-a lungul zilei să apară acum”, explică ea.

Carley Symes, expert în somn. De ce ne copleșesc toate aceste gânduri mai ales noaptea?

Dar de ce ne copleșesc toate aceste gânduri aleatorii? Potrivit lui Symes, asta se datorează faptului că subconștientul și conștientul nostru încep să se suprapună. „Noaptea, mintea noastră vrea să se deschidă pentru a procesa toate „lucrurile” pe măsură ce visăm. Pe măsură ce începem să intrăm în somn, aceste bariere scad”, spune ea.

„Acum avem mai mult ”spațiu liber” și creierul nostru încearcă să-l umple procesând ceea ce este necesar și ceea ce nu este necesar din ziua respectivă (și din viața noastră). Încercăm să învățăm din greșeli, să ne menținem în siguranță, conectând puncte cu sentimente pe care le-am avut înainte, pentru a vedea dacă există un model și a înregistra eventual ceea ce este necesar”, explică ea.

În timpul procesului de ”cernere”, creierul nostru se fixează pe anumite lucruri

În timpul acestui proces de ”cernere”, creierul nostru se fixează pe anumite lucruri, iar apoi reacțiile noastre la acele lucruri alimentează fixarea în continuare. „Este o suprapunere reală a subconștientului și conștientului nostru, care poate face ca lucrurile să ajungă dincolo de controlul nostru”, spune ea.

Potrivit lui Eve Menezes Cunningham, membră a Asociației Britanice pentru Consiliere și Psihoterapie, cheia pentru a lupta împotriva acestei avalanșe de gânduri pe timp de noapte ar putea fi o mai mare atenție pe parcursul zilei.

„Ar fi nevoie de pauze în timpul fiecărei zile, poate mini meditații de conștientizare, poate o simplă pauză la o cafea fierbinte sau o plimbare în parc, spune ea.

Un corp obosit ajută mintea să se relaxeze

S-ar putea să nu puteți dormi dintr-un motiv. Dacă da, încercați să vă eliberați de acele gânduri îngrijorătoare înainte de a încerca să dormiți, notându-le pe o bucată de hârtie sau chiar pe telefon.

Cunningham spune că îngrijirea minții și a corpului în timpul zilei poate asigura un somn mai odihnitor. „Un corp obosit (într-un mod bun) ajută mintea să se relaxeze”, spune ea. „Găsiți modalități de a face mai multă mișcare în viața de zi cu zi, fie că este mersul la sală sau yoga, înot, ciclism sau alergare.”

Orice putem face pentru a ne ajuta sistemul nervos să treacă în modul de odihnă înainte de culcare va ajuta, de la calmarea respirațiilor profunde cu o expirație mai lungă până la o rutină de relaxare înainte de culcare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.