Sari la conținut

Cât de îngrijorați ar trebui să fim în legătură cu varianta Omicron? Persoanele infectate anterior cu coronavirus vor fi imune la infecția cu Omicron?

test Covid
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Noua variantă de coronavirus Omicron – identificată mai întâi în Africa de Sud, dar detectată și în Europa și Asia – stârnește îngrijorare la nivel mondial, având în vedere numărul de mutații, care l-ar putea ajuta să răspândească sau chiar să evite anticorpii de la infecția sau vaccinarea anterioară, potrivit Reuters.

Știrile despre această variantă au determinat țările să anunțe noi restricții de călătorie vineri și i-au determinat pe producătorii de medicamente să se chinuie să vadă dacă vaccinurile lor împotriva COVID-19 oferă în continuare protecție.

DE CE SUNT OAMENII DE ȘTIINȚĂ ÎNGRIJORAȚI?

Organizația Mondială a Sănătății a clasificat vineri varianta B.1.1.529, sau Omicron, drept „variantă de îngrijorare” SARS-CoV-2, spunând că se poate răspândi mai repede decât alte forme de coronavirus.

„Varianta Delta rămâne dominantă la nivel mondial, reprezentând 99,9% din cazurile din SUA și nu este încă clar dacă Omicron va putea înlocui Delta”, a declarat dr. Graham Snyder, director medical în prevenirea infecțiilor și epidemiologie spitalicească la Universitatea din Pittsburgh Medical Center.

Dar noua variantă are peste 30 de mutații în partea virusului vizată de vaccinurile actuale. De asemenea, este suspectat că a condus la o creștere a noilor infecții în Africa de Sud.

Mutațiile lui Omicron ar putea face ineficiente anumite tratamente pentru COVID-19, inclusiv unii anticorpi fabricați, a spus dr. David Ho, profesor de microbiologie și imunologie la Universitatea Columbia.

Pastilele antivirale experimentale – cum ar fi Pfizer Inc (PFE.N) Paxlovid și Merck & Co Inc (MRK.N) molnupiravir – vizează părți ale virusului care nu sunt modificate în Omicron, iar aceste medicamente ar putea deveni și mai importante dacă sunt induse de vaccin, iar imunitatea naturală este amenințată.

Elemenetele necunoscute

Oamenii de știință spun că ar putea mai dura câteva săptămâni până când vor putea defini tipul de boală cauzată de variantă, să determine cât de contagioasă este și să identifice cât de departe s-a răspândit deja.

Unii observă că alte variante de îngrijorare, inclusiv Beta, care a fost detectată pentru prima dată în Africa de Sud, au fost în cele din urmă înlocuite cu Delta.

Dar cea mai mare întrebare rămâne dacă protecția împotriva vaccinurilor COVID-19 – aproape 8 miliarde de doze ce au fost administrate la nivel global – va rezista. Și persoanele infectate anterior cu coronavirus vor fi imune la infecția cu Omicron?

De asemenea, experții nu știu încă dacă Omicron va provoca COVID-19 mai mult sau mai puțin sever în comparație cu alte tulpini de coronavirus.

Cel mai bun răspuns?

Omicron nu a fost încă identificat în Statele Unite, dar probabil că este deja aici, au spus oamenii de știință.

Chiar și fără noua variantă, ratele COVID-19 din SUA au crescut în ultimele săptămâni, în principal în statele nordice, pe măsură ce oamenii se mută în interior pentru a evita vremea de iarnă.

Unele țări au decis să limiteze călătoriile din Africa de Sud. Dincolo de restricțiile guvernamentale, indivizii ar trebui să-și evalueze în continuare propria vulnerabilitate la COVID și toleranța la risc în timp ce iau decizii de călătorie pentru sărbătorile de iarnă, a spus Snyder de la Universitatea din Pittsburgh Medical Center.

El și alții au spus că vaccinarea ar trebui să rămână o prioritate, în ciuda întrebărilor cu privire la eficacitatea împotriva Omicron, deoarece este probabil ca acestea să rămână în continuare protectoare într-o anumită măsură. De asemenea, toată lumea ar trebui să continue să poarte măști, să evite aglomerația, să aerisească încăperile și să se spele pe mâini.

„Avem toate acele instrumente care vor funcționa împotriva oricărei variante”, a spus dr. Eric Topol, directorul Scripps Research Translational Institute din La Jolla, California.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel