Sari la conținut

Câte fețe poate avea o persoană și cum identificăm un mincinos

Fețe și aparențe. Câte fețe poate avea o persoană? Oamenii nu au doar … DOUĂ FEȚE… ci mai multe!

Aparențele și glumele. Până unde te poți întinde cu ele

Poate că uneori ne place să facem glume, unele mai bune, altele mai proaste. Dar să nu uităm că există mai multe perspective. Să vorbim despre aparențe înșelătoare și până unde te poți întinde cu gluma. Ne explică psihologul colaborator al Doctorului zilei, Eveline Țibichi-Osnaga.

Dr. Zilei: În primul rând, în general, în relațiile interumane, contează prima impresie? E ea reală sau înșelătoare?

Psiholog Eveline Osnaga: Prima impresie cântărește mult, însă important este contextul în care ne formăm această impresie. Dacă avem o prima întâlnire de afaceri, o prima întâlnire cu o persoană cu care am vrea să întrăm într-o relație sau pur și simplu un interviu de aganjare atunci putem să lucrăm la construirea primei impresii pe care vrem să o lăsăm.

Dar această pregătire aduce după sine o imagine falsă, pe de-o parte față de propria persoană, și pe de altă parte pentru persoana din fața noastră. Eșecul este inevitabil atunci când vrem să părem ceea ce nu suntem și nu eșecul este cea mai gravă problema, ci subminarea încrederii în propria persoană.

Atunci când ne pregătim să ne construim o imagine pentru a impresiona și nu ne asumăm acea schimbare, adică nu o folosim pe termen lung sau permanent, atunci, de fapt ne sabotăm singuri, pentru că la nivel inconștient noi știm că nu suntem „suficienți” pentru respectivul job, relație sau afacere, și avem nevoie să ne prefacem ca să obținem ce dorim.

Contează prima opinie și ultima impresie

Ai nevoie de un… nu știu, al șaselea simț sau ceva de genul acesta ca să distingi între realul primei impresii și aparența ei înșelătoare?

Ca să facem acea distingere clară avem nevoie de timp și întăresc cumva ce am spus și mai devreme, contează o prima opinie și ultima impresie. Trebuie să îi dăm timpului posibilitatea să ne vorbească despre fiecare în parte. Timpul și oglinda sunt cei mai obiectivi martori pe care îi avem în viață.

Apoi, sunt persoane care descifrează foarte bine mesajele nonverbale pe care le emitem fără să ne dăm seama și asta pentru că nu ne putem controla fiecare mișcare, 24 din 24 de ore. Sunt puțini cei care pot decodifica la un așa nivel toate mesejale, exact ca în serialul „Lie to me”. Deci pentru noi ceilalți ar trebui să nu ne grăbim să investim cu încredere persoane pe care le cunoaștem de prea puțin timp.

Vreau să subliniez că trebuie să avem încredere în cei din jur însă trebuie să acordăm această încredere treptat, atunci când nu avem încredre în cei din jur mai mult că sigur nu avem încredre nici în propria persoană.

„Oamenii au mai multe fețe, nu doar două”

Dr. Zilei: Ce se spune despre oamenii cu două fețe e adevărat?

Psiholog Eveline Osnaga: Oameni nu au două fețe… au mai multe. Ceea ce este normal pentru că în timp, de-a lungul vieții, dezvoltăm subpersonalități care ne ajută să ne adaptăm contextului în care ne aflăm.

Vreau să subliniez că în limbajul nostru de zi cu zi expresia „om cu două fețe” are semnificația unui om parșiv, mincinos etc. Ceea ce spun eu din punct de vedere psihologic este diferit.

Subpersonalitățile sunt ca niște măști pe care le folosim în funcție de emoțiile pe care le avem pe parcursul unei zile.

Pentru că emoțiile noastre sunt diverse și nu sunt constante într-un interval de 24 ore, atunci subpersonalitatile intervin și ne ajută să gestionăm situațiile dificile în care ne găsim.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel