Sari la conținut

Cauzele comune ale aftelor. Aproape un sfert din populație se poate confrunta cu acest tip de leziune, în timpul vieții

Cauzele comune ale aftelor. Aproape un sfert din populație se poate confrunta cu acest tip de leziune, în timpul vieții.

Aftele, denumite și ulcere aftoase, sunt leziuni mici și superficiale extrem de incomode care se dezvoltă pe țesutul moale din interiorul gurii. Aceste mici răni apar pe buze, obraji, gingii și limbă. Din păcate, sunt și destul de comune.

Se pare că aftele sunt unele dintre cele mai răspândite afecțiuni, care pot apărea la nivelul cavității bucale. Pe parcursul vieții, aproximativ 20% din populație se poate confrunta cu acest tip de leziune, la un moment dat.

De exemplu, un raport al Chirurgului General al Statelor Unite estimează că 25% din populația generală este afectată de afte recurente. De cele mai multe ori aceste răni nu sunt grave și adesea dispar de la sine într-o săptămână sau două. Dar ele pot fi destul de dureroase și chiar pot face dificil să mănânci sau să vorbești.

Iată o privire asupra celor mai frecvente cauze ale aftelor și cum să le preveniți…

cute cartoon mouth with clean problem before and after

Cauzele comune ale aftelor: Stres

O cauză exactă din spatele aftelor nu este cunoscută. De cele mai multe ori parcă apar din senin. Cu toate acestea, există mai mulți factori potențiali care ar putea fi legați. Stresul este unul major, deoarece are un impact asupra sistemului nostru imunitar, potrivit Cedars Sinai. Din păcate, este și o cauză greu de evitat. Cu toții suntem stresați din când în când, mai ales când jonglam cu atâtea lucruri precum munca, relațiile, sănătatea noastră etc. Acest lucru ne expune pe toți la riscul de a face afte.

Leziuni ale gurii

Aftele ar putea apărea și ca urmare a unei răni la nivelul gurii, deoarece pielea din interiorul gurii noastre este foarte delicată și sensibilă. Nu este nevoie de mult pentru a provoca unele daune. Acesta ar fi orice fel de leziune tisulară de la un dinte ascuțit sau un aparat dentar. De exemplu, atunci când o persoană își mușcă accidental obrazul sau dacă aparatul dentar se freacă de interiorul obrajilor sau de partea din spate a buzelor. De asemenea, ai putea suferi o rănire din cauza protezelor dentare nepotrivite.

Cauzele comune ale aftelor: Bacterii

Cu siguranță nu ne gândim la asta în fiecare zi, dar gura noastră este plină de bacterii. Una dintre bacteriile care poate fi acolo este Helicobacter pylori care este aceeași care provoacă infecții la nivelul stomacului. Potrivit Everyday Health, bacteria este cea care provoacă ulcer peptic, răni pe mucoasa stomacului și partea superioară a intestinului subțire. Aceeași sursă notează că această bacterie poate fi găsită uneori în cavitatea bucală, ceea ce poate duce la dezvoltarea aftelor.

Pastă de dinți sau apă de gură

O modalitate bună de a preveni aftele este menținerea sănătății orale prin utilizarea în mod regulat a produselor precum apa de gură și pasta de dinți, dar acestea pot, de asemenea, contribui la apariția aftelor! Potrivit Everyday Health, dacă aceste produse conțin lauril sulfat de sodiu, ar putea duce la o afte. Sursa citează o recenzie publicată în martie 2017 în revista Clinical and Aesthetic Dermatology, care a efectuat un studiu pe pacienți care foloseau produse fără SLS și un grup de control. Studiul a constatat că pacienții care foloseau produse fără SLS nu au redus apariția aftelor, dar au afectat procesul de vindecare.

Dietă

Există anumite alimente care ar putea cauza afte. Acestea sunt adesea citrice sau alimente acide precum lămâi, portocale, ananas, mere, smochine, roșii și căpșuni. O sensibilitate la ciocolată, cafea, căpșuni, ouă, nuci, brânză sau alimente picante sau acide poate provoca, de asemenea, afte. Cedars Sinai enumeră, de asemenea, câteva deficiențe de vitamine drept vinovați obișnuiți. Oamenii cărora le sunt lipsite de vitamine esențiale precum B-12, zinc, acid folic sau fier sunt mai susceptibili la afte.

Schimbări ereditare sau hormonale

Aftele pot apărea în familii și se crede că riscul de a le dezvolta crește dacă aveți un istoric familial al acestora. „Cauzele cazurilor recurente de afte – cunoscute sub numele de ulcere aftoase orale recurente sau stomatită aftoasă recurentă – sunt, de asemenea, neclare, deși există legături cu o serie de factori, inclusiv istoricul familial”, scrie Medical News Today.

Cauzele comune ale aftelor: Schimbările hormonale care apar în timpul ciclului menstrual

WebMD explică că acesta ar putea fi motivul pentru care sunt mai frecvente la femei. Aceeași sursă afirmă că aproximativ 1 din 5 persoane suferă de afte în mod regulat și majoritatea acestor persoane sunt femei.

O altă cauză care poate merge mână în mână cu schimbările hormonale este stresul emoțional. Conditii medicale Uneori, aftele pot fi legate de alte afecțiuni medicale. Clinica Cleveland observă că afte asociate cu afecțiuni ale sistemului imunitar sunt adesea afte complexe. Acestea sunt mai puțin frecvente decât simplele afte și tind să apară la persoanele care le-au avut anterior. Potrivit Cedars Sinai, cele mai frecvente afecțiuni medicale asociate sunt bolile inflamatorii intestinale, cum ar fi colita ulceroasă sau boala Crohn. Persoanele cu herpes și HIV/SIDA sunt, de asemenea, mai predispuse să le dezvolte datorită sistemului lor imunitar vulnerabil.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.